Jugoslovenski Rotar

ckiobar predviđeno je nekoliko važnih i inferesaninih predavanja iz oblasti omladinskog i socialnog živoia. Paralelno s fime Odbori već vrše pripreme da se predaje Charfera Klubu koncem oktobra ili počefkom novembra proslavi u rofarskom krugu na šio svečaniji način da bi se i fa prilika što više iskoristila za međusobno upoznavanje i gajenja drugarstva braće iz pojedinih klubova. Ма зазјапки од 14 зерјетбга br. poipreisednk Kosla Grgurov kao pretsedavajuéi biranim recima se seca zasluga najvećeg Siovena pok. Tome Masaryka le mu braća odaju zadnju pošlu ćulanjem. NMeka mu je večifa slava.

Splif. Zivot u klubu vraća se u normalno slanje, jer se braća vec vrališe sa godišnjih odmora. Predavanja i referafe održala su braća: Ing. P. Mardešić: o novom pretsjedniku R. |. Maurice Duperrey, Dr J. Barbieri: o stanju japanskog гојагsiva, Ing. P. Mardesié: o najvećem ralnom brodu na svijelu „Hood” prilikom posjele engl. mornarice našemu gradu, D. Čorak: c posjefi velikoj međunarodnoj izložbi u Parizu, naročifim osvrtom na naš paviljon, Dr P. Rismondo: o ufiscima sa velesajma u Beogradu, fie o: Ljekarskom kongresu, Ljubo Katalinić: o posjeti belgijskih furistha našemu Primorju i o lijepim uliscma koje gosli nose iz nasih primorskih krajeva. Prilikom oikrića spomenika na Hvaru našem bivšem uvaženom članu blagopck. Don Dragu Bosiljevcu, naš klub poslao je lovor vijenac. Klub je zastupao brat M. Gattin. Na sastanku od 15-IX. održana je komemoracija blagopokojnom presidentu Tomasu G. Masaryku. Brat pretsjednik ocrtao je lik velikog pokojnika, njegov rad, borbu i zasluge za čehoslovački i naš narod, kao i čovječansivo uopće.

Stara Kanjiza. Dosfojno su ozalena braéa Geza Gabor iz R. K. Bačka Topola i dr. Josip Marlinis iz R. K. Subofica. — Biranim i lepim rečima komemorirao je br. prétsednik smrt Presidenta-Oslobodioca Tomasa G. Masarika i po¢asnog guvernera 66 distrikta R. |. — Rotar Aleksandar Apro istupio je iz kluba a u klub je prmljen ing. Geza Kemenj. — Odlučeno je, da se proslava Chartera obavi zajednički sa klubovima Vinkovci i Sombor i fo u Somboru meseca oktobra.

Sfari Bečej. Data je poslednja počast umrlim rotarima Gaboru i dru Martinisu. — Jedan sasfanak održan na salašu br. Šuputfa gde je domaćin dočekao i počastio svu braću rolare. — Br. pretsednik je komemoriso smrt velikog slovenina i brata Tome Masarika. — Povedena je debata o podizanju aerodroma i odlučeno je da se svim silama poradi kod Op3tine da se pofrebno zemijisie Sto pre odebri.

Subotica. Na komemorativnoj sednici od 1 septembra odrzao je brat Dr Lipozenéié komemorativno slovo povodom smrti brata dra Martinisa. Isto tako komemorirao je klub uspomenu na Pretsednika-Oslobodioca Tomaia Masaryka i br. Gabora. — Brat Dr Diamant održao je vrlo zanimivo predavanje pod naslovom Muzički značaj Salzburga, dok se brat Grabovac bavio akfuelnim problemima današnjice u svojem predavanju „Sredozemno More, lfalija i Velika Britanija”. — Konponenini odbori završili su program rada, povele se predradnje za našu narednu „Zimsku akciju”, kao i za šlo infenzivniji rad kluba. — Nakon duljeg otsustva preuzeo je na sastanku od 28 o. m. brat pretsednik Roth i opet svejw duznost, toplo pozdravljen od braće.

Sušak. O „Socijalno-medicinskom radu antituberkuloznog dispanzera u Sužaku” održao je predavanje brat Dr Josip Marković. Izložio je razvitak ovog dispanzera i njegovo korisno djelovanje na suzbijanju fuberkuloze. Brat Ing. Zlatko Prikril održao je predavanje „Tehnički prikaz gradnje hrvaiskog КиПитпод дота u

41