Jugoslovenski Rotar

Sušaku”. Dne 15 septembra cdržana je komemoracija za pretsjednika Oslobodioca Masaryka. Tom prigodom brat prof. Milivoj Mezzorana odrzao је ргододап govor o Masaryku. Sa održane kcmemoracije poslalo je brzojvno sauéesée Rotari Klub Praha s molbom za zastupanje na sahrani. Zapisnik o održanoj komemoraciji poslat je svim češkim klubovima. Raspravijeno je pitanje, da se na jednom saslanku pozovu svi konzuli, radi širenja međunarodnog prijafeljsiva. Islo {ako raspravijeno je pitanje, da se i mjesni novinari pozovu na jdenom saslanku, radi upoznavanja javnostl sa rolarskim pokretom. Raspravijeno je pilanje daljnje ekstenzije kluba, pa su s time u vezi olvorene iri nove klasifikacije. Zaključeno je da se pošalje Dru Ružiću, Banu Savske Banovine, depulacija, da iniervenira ked nadležnih vlasti, da se čim prije započme sa gradnjom posebne zgrade za Državnu Trgovačku Akadem'ju, {im više šio je budželom osigurana svoia od Din. 500.000.

Sibenik. Pretsednik dr. Rismondo dao je lep referat o svom pulu po Iialiji. Presidentu-Oslobodiocu Tomi Masariku odata je dostojna реза.

Varaždin. Rof. Dr Leilner izvještava ozivotu u sfranim klubovima, a nakon loga drži predavanje o crkvenoj arhilek{luri Španije. Prikazuje згротеп Ке, ке olfare, umjeinine, 'огпјеме На. — sve popraćeno projekcijama mnogobrojnih fotografija. Predsjednik komemorira smrt Dr. Tome G. Masaryka, velikog ii neustrasivog borca za Isfinu i Pravdu, prveg predsjednika i Oslobodioca bratskog Сећочјомаскод паroda, velikog Slovena i apostola demokracije. Родуа ризшће, да одади pocast i poklone se besmrinom duhu T. Masaryka. Svi prisuini ustaju i uz Zalosni poklik „Slava Mu!” ostaju tako 1 min. u Sutnji. — Rotar Ing. C. Ostoié drii predavanje o svojim uliscima na pulu u inozemsivo. Opisuje gradove, natin zivota tamosnjh judi, fumaci razne slike crkava, spomenika, palaéa, muzeja, parkova ifd. Minchena, Kélna, Bruxellesa, Parza. Naročito se zadrzava na opisivanju lučkih uredjaja Belgijske svjeiske luke Antwerpen i Francuske Le Havre.

Zivopisno prikazuje uspon zupčastom željeznicom u Svicarskoj i Viso-ZermattGornegrat i opisujeé masiv Matterhorn sa njegovim glecerima i vjeénim snijegom.. Rotar Ing. Petrak drzi predavanje o sanitarnim i vodovodnim uređajima grada Praga, koje je obišao. Nadalje opisuje uređaj krematorija, poslupak kod spaljivanja i sahranjivanje mrivaca, i releriše o oslalim poslrojenjima, velikog groblja grada Beča. Zadrzava se na opisivanju zraéne luke Frankfurla i izlozbe ,,Schaffendes Voik” u Diisseldorfu Braća roiari srdačno su se zahvalili svima predavačima.

Velika Kikinda. Sednice od 1 i 8 septembra profekle su u znaku drugarstva. Veliki broj članova je još na osusivu i bolovanju. 15 sepiembra održana je kom=mcrelivna sednica povodom smrli T. Masarika. Preisednik Dr. Sindik izneo je njegov veliki značaj, a braća su usiajanjem. i jednom'nuinim ćulanjem odali poslednju počasr velikom sinu češkoslovenskog naroda. — Sa sednicom od 22 seplembra započinje rad u klubu. Posle svestrane diskusije primljen je predlog br. Dr. Sindika da R. K. povede akciju za osnivanje niže poljoprivredne škole u Vel. Kikindi. — Na sednici od 29 septembra skoro sva su braća na okupu. Veče je bilo ispunjeno iznošenjem ulisaka koje su članovi na letnjem odmoru prikupili, kao i živim razgovorima o ak{uelnim femama. Zatim je pretresen plan o humanoj akciji koju bi R. K. ove zime u Vel. Kikindi sproveo.

Vinkovci. Umrli br. Martinis R. K. Subotica je dosfojno ozaljen. — Brat Div ¢ даје referat o svom pufu i poseti klubova u Grenoblu, Parizu i Ljubljani. — Odluceno je da se Chartler-proslava odrzi u mesecu:novembru. — Pretsednik .Matica komemoriše smrt velikog Masarika. — Br. Basler održao je predavanje o Vodnom za-

42