Jugoslovenski Rotar

10. Odlikovanja. Povodom ојмагапја nove emisione radio stanice u Makišu, kod Beograda, odlikovani su rofari, braća Voja Petković, pretsednik Upravnog odbora i Stevan Vagner, član Upravnog odbora a. d. Radio-Beograd. Radujući se ovom odlikovanju, molim braću da prime moje najlepše čestitke.

11. „Čehoslovački Rotar”. U septembarskom broju Čehoslovački Rotar, na dve posebne strane, donosi naporedo velike slike i opširne biografije Pretsednika R. |. Morisa Duperrey-a i Guvernera 77 distrikta St. K. Pavlovića.

12. Sugestije Evropskog sekretarijata. Primetio sam da se mnogi klubovi ne koriste sugestijama koje im se daju u biltenima Evropskog sekretarijata u Cirihu. U njima je uvek puno korisnih saveta pa ih ne bi frebalo ostavljati neiskorišćene.

13. Sa Dalekog Istoka. R. K. Shanghai felegrafiše:

„Potreban nam je novac koji se, može i telegrafski poslati na National City Bank — Shanghai. Zivotne namirnice i odelo mogu se | evde nabaviti. Lekovi su hitno potrebni. Ako parobrodi ne bi primili pošiljke za Shanghai, poSaljite na adresu Rotary Club Honkong. Disfriktni Guverner i prefsednik Crvenog krsta dali su svoj pristanak.”

Umoljavaju se klubovi koji bi želeli odazvali se ovoj molbi, da svoje darove šalju neposredno: bilo klubu u Honkong, bilo gore naznačenoj banci u Shanghai-u.

14. Prijem povelja. U toku oktobra o. g. primili su povelje ovi klubovi: 2-X u Ruse (Bugarska); 3-X u Plevenu (Bugarska) i 9-X u Trebiću (Čehoslovačka). Radujući se ovom činu šaljem im svoja rotarska čestifanja. 15. Guvernerska osfavka. Will Rowe, guverner 187 distrikta R. I., našao je za potrebno dati ostavku na svoj položaj, iz zdravstvenih razloga. Na njegovo mesto izabran je i potvrden George N. Mathews, 1504 K. Street N. W. — Washington D. C.

16. Gubljenje članstva. U Braziliji R. K. Friburgo prestao je biti član R. |. i treba ga brisati iz sviju rotarskih spiskova, kao i R. K. Rayne — Luisiana.

17. 110 pifanja i odgovora o Rofarstvu. Skrećem pažnju na ovu brošuru čija bi se sadržina mogla vrlo korisno upotrebiti za popunjavanje programa. Brošura se besplatno dobija od Centralne uprave.

18. Rasturanje Rofary klubova u Memačkoj. Dekretom Nacionalsocijalističke stranke u Nemačkoj naređeno je svima članovima ove partiie da se do 31 decembra o. g. povuku iz Rotarskih klubova. Usled ovoga, kao i zbog objavljenog partijskog neodobravanja izvesnih stvari iz rotarskog programa, bili su prinudeni nemacki Rotari klubovi da podnesu ostavku Rotary Internationali i da se rasture. Na poslovni naéin pristupaju oni svome nestajanju i svoje odluke u ovom smislu donose obično na svojim redovnim saslancima. Nekolikc je klubova već donelo svoju odluku. | R. K. Slobodne varoši Danzig dao je ostavku i sada pristupa likvidaciji. Disfriktni guverner Grille, iz Berlina, podneo je osfavku još 15 oktobra 1937, kao i Otto Kroeger, iz Magdeburga, izvanredni član Evropskog savetodavnog odbora R. |.

Ova odluka nemačkih Rotari klubova da se rasture, u skladu je sa

5