Jugoslovenski Rotar

mišljenjem koje oni imaju o obavezama dobrog građanina prema svojoj, zemlji. '

Za žaljenje je što su nemački klubovi našli ха potrebno da pokidaju veze koje su spajale nemaéke Којате и srdaénom drugarstvu sa. Којанта drugih naroda i što su ostavili po sfrani u isto vreme i uZivanje koje su im pružali nedeljni sastanci njihovih rođenih klubova.

Zbog ove osfavke nemačkih klubova, njihove se adrese imaju brisali iz spiskova poiiljaka svih rotarskih publikacija, mesečnih pisama, klupskih biltena iid.

19. Aktivnost R. K. — Osjek. Evropski sekretar Lester B. Struthers. u svome 4-om bulletin-u istigée pohvalan rad osjeckog R. K. na potpomaganju osnivanja Zavoda za ferapetičko i radiološko lečenje raka u Osjeku, u suradnji R. K. iz Slavonskog Broda, Sombora, Vinkovaca i Vukovara.

20. Nagrada R. K. Novi Sad. U istom broju podvlači se da je R. K. Novi Sad dodelio nagradu od 300 din. jednom učeniku Trgovačke ole za najbolju obradu feme „Poslovi i Moral” na konkursu ovoga

uba.

21. Prisustvovanja na klupskim sastancima. Za prvo fromesečje поме гојазке godine najbolju frekvenciju imali su ovi klubovi:

U julu — Sušak (84.75"/)), Bačka Topola (82°/o) i Slavonski Brod (80.55%); u avgustu — Vukovar (92.50°/o), Baéka Topola (92.24/o) i Pančevo (88.79%); u septembru — Bačka Тороја (92.19%/), Рапсемо(70.34%) 1 51. Вгоа (87.500/).

Najslabiju frekvenciju imali su: u julu — Beograd (47.41°/o), Skop[је (48.68°/0) i Stara Kanjiza (59.37%); u avgustu — St. Kanjiza (45.83°/o), Beograd (49.60°/o) i Sarajevo (52%); u septembru — Šibenik (52.26°/0),. Sarajevo (54.66°/o) i Banja Luka (56.66%).

Svima toplo rotarsko pozdravije.

St. K. Pavlović

guverner 77 distrikta R. |.

Da bi se mogle živeti. Bilo bi i suviše očekivati da ée Rotarstvo pravili čudesa. Oplimističke nade za donošenje svetskog mira vode samo ka velikom razočarenju. Međutim tačno je i opravdano da osnažujemo svoje napore ubeđenjem da je način dobre volje i međusobnog razumevanja jedini sigurni put za poslavljanje naše civilizacije na osnove mira. Vidite članak rotara A. D. Hufton-a, člana R. K. Marion, Virginia, USA, u oktobarskom broju ,,The Rotarian”.

Robovi mode. Dali čovek nosi suviše mnogo odela, za zdravlje, udobnost i izgled? Kad će se najzad emancipirati od oblika kojima se potcinjava kao rob u toku 500 godina? Tako se pita Hal G. Vermes u septembarskom broju ,,The Rotarian”.

On pledira da čovek ocbaci svoje okove i poéne nositi odelo koje bi odgovaralo savremenom Zivotu u aerodinamiénim linijama jos jedan interesantan élanak koji ne treba propustiti.

6