Jugoslovenski Rotar

Он се у своме владарском раду држао демократских принципа и парламентарног режима годинама и све донде док је поред Његовог краљевског ауторитета у земљи важио ауторитет једног дру= гог великог покојника, Николе Пашића, Његовог поузданог помагача, чије је име значило ауторитет и у земљи и у иностранству и које је име заједно са именом Краља Петра и Александра уткано у историју Ослобођења и Уједињења наше отаџбине.

Партијске се страсти све више распирују. Долази до убиства у Народној Скупштини. Нема више политичког ауторитета и политички људи губе компас и испуштају крмило из руку. Од централиста преко ноћ постају федералисте. Неки желе да се врате на 1918 годину. Иде се расулу. Али Краљ Александар још држи крмило али види и опасности за Своју државу, за коју је са Својом војском поднео толике жртве. Тако долази до 6 јануара 1929 године, када је Краљ Александар, сада више не као уставни Краљ већ као народни Вођ узео сам крмило у Своје руке и све примио на Своја плећа, укидајући привремено земаљски Устав, политичке странке и парламентарни режим.

Може се данас о шестом јануару имати и подељено мишљење, али једно је сигурно, да су Краља Александра увек руководиле најбоље намере и да је Он, незаклањајући се за одговорне Министре, већ примајући сву одговорност на Себе, дао доказа о Своме политичкоме моралу и Своје личне храбрости и одважности што Му и противници морају признати.

Политичке се страсти полако стишавају, прилике постепено сређују, ако не парламетарним законима оно Уредбама владе и Краљ делимично враћа политичку слободу народу и враћа до извесне мере парламентарни режим. Али не испушта крмило из руку већ држећи се онога Свога пизмеђу Мене и народа не треба да има посредника", Он и даље задржава улогу народнога вође. И поред тога, што му ласкавци доводе у двор „поклонствене депутације" Он сам лично одлази у народ и то не само у Шумадију већ и у Загреб. Он у главноме све руководи и управља и унутарњом и спољном политиком.

У Народној скупштини у први мах још нема праве опозиције и позитивна страна шестојануарског режима и из њега проистеклог парламента јесте доношење многих корисних закона, који изједначују право наших разних правних подручја. |

Факт је да је за то кратко време на изједначењу законодавства више урађено него за све време од ослобођења.

Краљ је неуморан и ненапуштајући улогу народног вођг, Он на политичкој шах-табли стално напред гура Своју јуначку фигуру, чиме се наравно излаже великим опасностима.

Он се сав залаже да Својој земљи осигура напредак и мир и У ту сврху преговара са Бугарском, Румунијом, Грчком, Турском и у више махова лично иде у иностранство, где се састаје са шефовима држава и вредно ради на учвршћивању светскога мира.

Да ли је предосећао да ће Га то стати и животаг Тестамент је написао и, поред пријатељских опомена да се причува, Он храбро аде напред Своме великом циљу. У Марсељу му је лебдела смрт

8