Jugoslovenski Rotar

над главом, али Он ипак насмејан седа у ауто са Барту-ом, да би неколико тренутака доцније мученички завршио Свој радни и плодни живот.

Херој је био и као херој је и погинуо.

Све су то црте, све су ово дела, која морају изазвати признање и дивљење и Његових најљућих противника.

Краљ Александар у многом има сличности са скоро преминутим, али у животу много срећнијим Томашом Масариком. Обоје су борци против неправде и насиља, залажу се за правду, траже истину, раде на светском миру, имају личне храбрости и развијену свест о дужностима и одворности, одликују се политичким и личним моралом, само што је Масарик увек наступао хладно и одмерено као филозоф, а Краљ Александар храбро и оштро као војник.

„Поколења дела суде“ па ће и објективна историја достојно оценити живот и дела Краља Александра | Ујединитеља.

Ми његови савременици пролили смо истинску сузу на Његовом гробу, јер је умро млад, на пољу части а у служби узвишене идеје, за коју се Сав заложио и Свој живот дао.

Није Он само сахрањен са владарском помпом и краљевским почастима, већ Га је цео народ као народног краља и вођу искрено ожалио и оплакао.

Смрћу Његовом није прекинута веза између Њега и народа, већ ће Он вечно живети у срцима нашим и наших великих савезника, пријатеља Југославије.

Народ из свију крајева отаџбине и после три године Његове смрти одлази на Опленац да се поклони гробу Краља Мученика и да Га залије својим сузама, те се из тог богатог извора напаја његовим духом те оданде одлази окрепљен и очеличен за даљи рад и борбу.

Триумфоваће идеја Витешког Краља Ујединитеља, јер је жртва искупљења била велика.

Триумфоваће Његова идеја у напретку нашег народа и отаџбине. Триумфоваће на делу међународног мира и љубави и у томе циљу ћемо се и ми југословенски ротари сврстати у густе редове око Његовог сина нашег младог Краља Петра Il.

А сада да одамо минутом побожног ћутења пошту сени Ви-

тешког Краља Александра ! Ујединитеља, коме нека је вечна слава и хвала!

Ideal služenja. Rofarstvo je zajednica poslovnih ljudi i raznih zvanja sa teZnjom da su za druge korisni u ličnom, poslovnom i društvenom živofu kao i u međunarodnim odnosima.