Jugoslovenski Rotar

zbliženja između fih dvaju oprečnih dijelova Evrope, a čini fo i danas u duhu uzvišene ideje mira koja prožima čitav naš, tolikim ratovima ispaćeni, narod.

Dragi Rotari, ja Vam želim srdačnu dobrodošlicu u našem gradu; озјесајје se za sve vrijeme Vašeg boravka među nama kao kod vlasiite kuće. Kada se vratile Vašim domovima, ja Vas molim da budete pred Vašim sunarodnjacima fumačem želja i nastojanja našega naroda, koj: je od uvijek bio privrzen najuzvisenijem cilju Rotarstva: sluziti Ijudsko} zajednici.”

U Cetvrtak 14 okfobra o. g. započelo je zasjedanje u dvorani upravne palače gradskih poduzeća u Gundulićevoj ulici 32. U podns iza zasjedanja članovi prefsjedništva odbora zajedno sa fajnikom zagrebackog kluba rotarom ing. Alaupoviéem posjetili su sluzbeno Bana Savske banovine rotara dra. Viktora Ruziéa. Tom prilikom Ban, dr. Viktor Ruzié predao je pretsjedniku Evr. sav. odbora rotaru William de Cock Buning-u i pastpretsjedniku rot. Kurt Belfrag-u ordene Jugoslovenske krune, kojima su ove visoke rol. éasnike izvoieli odlikovati gospoda Kraljevski Namjesnici u ime Nj. Vel. Kralja, a na predlog Pretsjednika ministarskog saveta g. dra M. Stojadinoviéa.

Iza toga sastali su se svi strani rotari kod gradskog načelnika rotara dra. Teodora Pejčića, koji je u njihovu čast priredio ručak u prekrasnim prostorijama Buratičine palače. Tom prilikom je rofar dr. Peičić održao ovaj govor:

„Htio bih Vam, gospodo, kazati samo nekoliko riječi U prvom redu da Vam kao gradski načelnik predam poruku cjelokupnog gradanstva grada Zagreba da je ono srelno i ponosno što može u svojoj sredini pozdraviti tako odliéne pretstavnike medunarodnog rotarskog pokreta, a ja bih se usudio dodati i najodliénije pretstavnike duha danasnjeg kulturnog živofa velikog dijela svijeta.

Narocito sam srećan što Vas mogu u islo vrijeme pozdravifi još i kao rotar u ime svoje i u ime drugova rotara, gradskih vijeénika.

Gospodo, baš u vrijeme kada se čovječanstvo rastrovano raznim mikrobima i pafeći od „duševne malokrvnosti” nalazi na pulu u najstrašniju kafastrofu, Vi ste se sastali u našem gradu — ne kao sudije ili osvetnici — nego da kao pobornici bratske saradnje i ravnopravnosti medu narodima podignete protest protiv onih negativnih tendencija, koje su vijekovima razdvajale Eovjeéanstvo i da najplemenitijim sredstvima duha protiv grube materije navjestite: Rat ratu!

Više nego ikad osjeća se danas potreba da rotarske ideje uhvate čvrsti korijen u širokim narodnim slojevima, da se umjesto orkana strasti koji potresaju cijelim svijetom, stvori atmosfera mira i probudi savjest Covjecanstva, da se narodi priviknu na moralno zdrave, pravilno razvijene osjećaje dužnosti, a ne samo prava, u svojim međusobnim odnosima.

Stoga je pofrebno da se ponovno upravi pilanje svim narodima: Želite li da živite u miru? Kako se nadate да сеје fo poslići? Tuđim rukama? Tuđom pomoći? A što ćele Vi sami u€initi? Kao siromasi prosjaci stojite čitavo vrijeme poslije velikoga rafa s ispruženom rukom i Cudite se Sto Vam ruka ostaje prazna. | ostaće prazna! Jer ako hoćete mir, freba da faj mir i pripremite, vi svi — diljem ¢itavoga svjeta, jed-

10