Jugoslovenski Rotar

primanja robe, poslovanja i izdavanja skladisnica. Kako medutim pun značaj silosa dolazi do izrazaja tek kod razvijene i jake kreditne organizacije a takve u Petrovgradu za sada nema, bar ne u dovoljnoj meri, postoji opravdano mišljenje, da bez obzira na organizaciju i poslovanje silosa, ovaj neće biti Stetan po žitarsku frgovinu jer će isla promenili samo način, vid svoga rada, frgovaće, umesto robom sa skladišnicama. Od silosa će dakle imati koristi i žitarska frgovina, jer će se silosom služiti kao i poljoprivrednici a frgovaće varanfima i lombardovati iste iz sretstava sa kojim danas radi. NaglaSavanje Stetnosti silosa za poljoprivrednike koja bi mogla nastati otuda, sto bi o¢ekivanjem boljih cena razvila se spekulacija kod poljoprivrednika, koji se smatraju za spekulaciju, nedovoljno struénim, nije opravdana u foliko Sto je poljoprivrednik i do sada spekulirao, o€ekivao bolje cene, u koliko je mogao s obzirom na potrebu novea, da svoje proizvode ne proda. Za druge trgovatke struke detaljne frgovine silos neće ni u kom slučaju biti štetan jer će poljoprivrednici iz okolice i nadalje dolaziti u Petrovgrad radi smešfanja svojih proizvoda u silos i prijema skladišnica a Sto je najvaznije u Petrovgradu ée lombardovati i prodavati skladišnice, primiti u većini sluéajeva novac i kupovati potrebnu robu.

Dr Ljubomir Božić (R. K. Petrovgrad)

О ЗБРИЊАВАЊУ САКАТЕ ДЕЦЕ Лујо Харазим (Р. К. Београд)

Благодарећи иницијативи и великој енергији ротарства, питање збрињавања сакате деце добило је у целом свету видан и успешан потстрек.

Како вам је познато, велики део југословенских клубова озбиљно се бави овим питањем и стара се, да пробуди свест и разумевање наше јавности за ово важно морално и привредно питање. Пошто је за нас врло важно, шта се у другим државама по томе питању ради, мислио сам да ће бити од интереса, ако пред браћу изнесем становиште и мере, које је по том питању заузела немачка држава приликом конгреса у Франкфурту на Мајни ове године.

Заседања акције за старање о сакатима, која су одржана од 21 до 23 маја о. г. у Фрнкфурту на Мајни, и чији резултати треба да буду приказани у овоме чланку, дају повода да се позабавимо са принципима, правним стањем и статистиком немачког старања о сакатима.

1. Од заштите до излечења сакатих.

У свом духовитом предавању о развитку бриге о сакатима Д-р Екхард је објаснио на једном примеру из данске акције о сакатима, како је прво смештање и бедно старање о сакатима произашао из жеље, да се ови „жигосани" повуку из јавног живота. Када је дански краљ Фридрих |У по наговору бискупа од Копенхагена године 1726 дао подићи једну болницу за сакате, сврха подизања те болнице описана је овегко: „За таквг бедне људе, који

25