Jugoslovenski Rotar

ovaj časopis veoma lepo uređuje, bilo bi dobro da se svi naši članovi koji znaju engleski pretplate.

Pretplafu valja slafi preko klupskih sekretara koji će o fome direktno obaveStavati redakciju éasopisa.

Kako svi sekretari veé primaju, besplatno, po jedan broj, zainteresovani ih mogu rasgledati i upoznati se sa koriséu koju pruza njihovo Citanje.

Godisnja je pretplata $2.00.

Svima toplo rotarsko pozdravlje.

St. K. Pavlovié, guverner 77 distrikta R. |. Rofarstvo u Nemačkoj PISMO GUVERNERA 73 DISTRIKTA R. |, Berlin, 15 oktobra 1937 Dragi guverneru Pavloviću,

Posto su svi činovnici i članovi Nacionalsocialističke nemačke radničke partije izgubili mogućnost da budu članovi Rofary Klubova u Nemačkoj, nemački Rofary Klubovi ne mogu vise razvijati delatnost koja je utvrdena po pravilima Rotary-Internationale i koja je uslovljena sastavom zastupnika raznih zvanja i privrede u pojedinim krajevima. Stoga su oni zaključili da se sa 15 oktobrom 1937 raspuste (razidu).

Saopšfavajući Vam rasturanje nemačkih klubova, ja Vam, i Vašem distriktu, kao dosadašnji guverner 73 distrikta, najlepše zahvaljujem na Ijubaznoj predusretljivosti keja je uvek bazirala na rotarskom drugarstvu i koja je sve veéa postajala za vreme poslednjih godina. Clanovi nemačkih klubova sećaće se sa radošću i zadovoljstvom zajedničkog rada i izjavljuju Vam najlepše želje za budućnost Vaše zemlje.

Sa današnjim dlanom polažem guvernersko zvanje i upućujem Vam, kao i Vašem distriktu, srdačni pozdrav. Grille guverner 73 distrikta

ODGOVOR GUVERNERA 77 DISTRIKTA R. I. Dragi gosp. guverneru Grille,

Мада зат мес bio upoznat i sa dekretom o zabrani élanovima Nacionalsocijalističke nemačke radničke partije da budu élanovi Rotary Klubova, iako sam znao i za Vašu odluku o podnošenju oslavke na položaj guvernera 73 dislrikta R. |., ipak mi je teško palo Vaše saopštenje od 15 ov. mes., kojim mi sve ovo potvrdujete, javljajući mi u islo vreme i o rešenju nemačkih Rofary Klubova da se rasture na dan 15 oktobra 1937 god. i da na faj način prekinu veze sa Rotary Internationalom. Uzimajući k znanju prednje, kada je tako moralo biti, molim Vas da, i Vi lično, i svi bivši članovi nemačkih R. K., izvolite primiti moje duboko i bolno žaljenje što je do foga došlo. Jugoslovenski Rolari sećaće se sa uživanjem svojih drugova iz Nemačke, čuvajući u najlepšoj uspomeni naše zajedničke odnose.

S foplim pozdravom i nadom na bolju budućnosi, ostajem

Vas odani u Beogradu, 20 oktobra 1937 Stevan K. Pavlović Guverner 77 distrikta R. |.