Jugoslovenski Rotar

\ \ ~

POTAPCTBO Написао др. Гудмундур Финбогасон у „Моргунбладид" Рејкјавик, Исланд.

Знање Бернерда Шоа је добро и правилно само у толико у колико не задире дубље од површине. То је обична претстава о Ротарству оних посматрача који виде ротаре како један пут недељно заједно ручају. То је заиста њихов обичај и они постају бољи другови за заједничком трпезом, као што је то био случај у сва времена и у свима друштвима. Али заједничко ручавање само по себи није баш карактеристично за Ротарство; оно што га одликује, то је: ко су ти људи који заједно једу: У сваком Ротари клубу постоји само један члан који претставља свако занимање у месту. Клуб претставља зато избор активне заједнице места и мора се заиста изабрати једна елита да би његови чланови служили све боље у своме послу, у своме клубу и у заједници уопште. Свако занимање тражи специјализацију. Али специјализација сужава погледе и видик сваког човека. Ротари клуб проширује његов ум. Он везује претставнике најразноврснијих занимања у једну целину и у једно братство у којем свак упознаје рад, интересе других и долази на тај начин до бољег разумевања, везе и хармоније између различитих позива.

Ја никад нећу заборавити први Божћ из мога детињства кога се сећам. Једини божићни поклон који су деца добијала, била је свећа. Али, када смо запалили све наше свеће, наша мала собица је постала сјајна и широка, а наше су очи сијале од радости.

Слично је и у Ротарству. У разговорима међу члановима, у говорима од три минута, у предавањима, читању и писмима свак запаљује свећу свога специјалног знања и искуства и када су све свеће запаљене, оне осветљавају активност целога народа, пут постаје јаснији, сукоби могу да буду избегнути.

Ротарство бира своје чланове и зато није дужно да прима друге, него оне који дижу његов стандард. Циљ целе његове организације лежи у томе: да сваког појединца подигне а да свак помогне целину да се она развија. И овај благотворни утицај може да се пренесе са састанка Р. К. преко чланова на све друштвене слојеве.

Ротари клубови јесу средишта за добро узајамно упознавање вођа свих сталежа, народа, свих вера и политичких уверења. За тридесет две године они су се проширили готово по целом свету. Постоји преко 4200 клубова са 180.000 чланова распоређених готово по свима цивилизованим земљама. Ротар, који путује у друге земље, је мио гост у сваком ротари клубу куда стигне „Ту се он налази у кругу добрих другова, правих претставника оног народа који он посећује. Ту је он сигуран да ће добити информације о народу у чијој средини се налази, а исто тако да ће наћи добронамерну аудиторију, ако буде желео да говори о својој земљи.

Тако братство добрих људи свих народа мора у току времена да учини много добра и да послужи ширењу пријатељских односа између народа и општем миру.

(Превео др. А. Јелачић Р. к. Скопље.)