Jugoslovenski Rotar

Svi sle vi poslovni ljudi, i vama bar ne freba objašnjavati da se Бег finansijskih sreistava ni jedan časopis ne da izdavali. Ne držite me i dalje u ovom posve neugodnom položaju, šaljite odmah dužne prelplate, nađite mi što veći broj oglasa za vaš „Jugoslovenski Rotar”.

12. Predaja povelje. 30 oktobra imao sam čast da predam povelje R. |. našim klubovima u Somboru i Staroj Kanjiži, a 20 novembra — u Vinkovcima. O samoj svečanosti ovih predaja čitaćete poseban izvešfaj. | na ovaj način éestitam novim klubovima zvaničnu potvrdu njihovog stupanja u Rotary International.

13. Zvanične posefe. Od moga poslednjeg pisma do danas po setio sam zvaniéno Rotary klub u Somboru, Staroj Kanjiži, CuprijiJagodini-Paraćinu, Vukovaru, Vinkovcima i Osijeku i svuda naišao na najtopliji prijem. U razgovorima sa pretstavnicima klubova konstatovao sam puno dobre volje i razumevanja, a u dodiru sa ostalom braćom, polpuno drugarske odnose.

14. Medugradski sastanak u Nišu. Posefio sam međugradski saslanak koji je održan u Nišu između klubova Niš, Leskovac i CuprijaJagodina-Paraéin, 13 0. m., prilikom uselenja niskog kluba u sjajne prostorije novocdovrsenog Park hotela.

U idućem broju biće naročilog govora o ovoj, u svakom pogledu, divnoj rofarskoj manifestaciji.

15. Odlikovanja. Prilikom sastanka Evropskog Savetodavnog odbora u Zagrebu, u ime Njegovog Veličanstva Kralja Petra |, ukazom Kraljevskih namesnika, na predlog Pretsednika ministarskog saveta, ministra inostranih poslova g. d-ra Milana Stojadinoviéa, oclikovani su ordenom Jugoslovenske krune II stepena William de Cock Buning, pretsednik, i Kurt Belfrage, bivsi pretsednik Evropskog savetodavnog одbcra. Raduđući se ovome odlikovanju, ja im, u ime našeg dislrikla, kao i svoje lično, šaljem najsrdacnija Cestitanja.

16. Međunarodna konvencija u San Francisko. Ne zaboravimo na ovu konvenciju koja obećava, prema pripremama koje se čine, da prevaziđe sjaj svih dosadašnjih međunarodnih rotarskih sastanaka.

Da bi se šlo više braće rešilo na ovaj prekomorski puf, „jugoslovenski Rolar” donosiće u svakom svom broju po koji čarobni izgled San Franciska.

{7. Nobelova nagrada. Rotar profesor Albert Szent-Gyorgyi, bivši pretsednik R. K. u Segedinu, dobio je ovogodišnju Nobelovu nagradu za svoja biološka istraživanja. *

Raduduéi se od srca ovom najvišem odlikovanju koje jedan naučnik može dobiti, u ime celog našeg distrikta, kao i svoje lično, šaljem rotaru Szenfi-Gyorgyi najsrdačnije čestitanje.

18. Zastupnik guvernera 73-eg distrikta. Centralni savet Rotary Inicrnational naimenovao je bivšeg guvernera 73 distrikta, rotara Franza Schneiderhana, iz Salzburga, za otpravnika guvernerske duZnosti u ovom disfriktu, počevši od 1-og novembra 1937 g. Ovako će ostati do iduéeg sastanka Centralnog saveta u januaru 1938 g.

19. „The Rofarian”. Bivši pretsednik Rotary International i pretsednik odbora za časopis, g. Robert Hill podvlači u jednom pismu da u Jugoslaviji ima vrlo malo pretplatnika na “The Rotarian”. Kako se

5