Jugoslovenski Rotar

IZ ROTARSKOG SVETA

CEHOSLOVACKI 66 DISTRIKT R. I. Rad guvernera i distrikta

13 nov. 1937 Zlinski rotari su imali veoma uspelu sveéanost na kojoj su velikotrzcu J. A. Bati predali diplomu počasnoga Clanstva kluba. Svecanosti su prisusivovali veliki broj rotara sa damama iz okolnih klubova. — Gverner Hyka moli klubove da isiaknu kandidata za guvernera 1938-39. Ovo mesio zahteva mnogo vremena, zafo guverner preporučuje da se bira onaj, čili rad u distriktu neće ići na ušfrb redovnog posla kandidata. — Guverner poziva R. K. Češki Tešin da priredi večeri s predavanjima o pojedinim državama i narodima Srednje Evrope a foplo preporučuje da le večeri u našim klubovima zaista budu i osfvarene a sve u duhu 4 fačke rofarskih ciljeva. — Guverner daje pregled svega šlo svaki klub ireba da ima: Klupsku publikaciju kao zapisnici nedeljnih sednica, publikacıije o Rofarsivu u biblioteci, istoriaf od postanka kluba, dobre i vredne odbore, pripremljeni procram sastanaka za nekoliko nedelja unapred, pregled klasifikacija koje uvek dopunjavali. — Naš je distrikt izdao kao ı svake godine spisak članova 66 distrikta R. |. za 1937-38.

Rad nekih naših klubova:

Banska Bisfrica. — Rof. Berger je predavao o produkciji seruma za lečenje. Rot. Rys je opisao svoje putovanje po Sev. Americi i posete tamisnjim klubovima. Brafislava. — Priredeno je sestrinsko veče zajedno sa proslavom Sv. Nikole.

Rot. Karvas se vratio sa pefomesecnog pulovanja po Sev. Americi i dace nekoliko predavanja o današnjim američkim prilikama. U mesto Cestitaka o Božiću i Novoj godini klub je podario Ké. 1000.— u korist staranja o mladeži.

Brno. — Gost major Hogger iz Ciriha kao vazduhoplovni struénjak izneo je jacinu i solidnost aviona iz Ceskih fabrika, u Sto se osvedocio na letosnjoj medunarodnoj utfakmici. Rof. Lorka dao je predavanje: Seksualni delikti po novom krivičnom zakonu.

Časlav. — Prefs. ing. Havelka referisao je o krompiru, bolesti krompira i izboru vrsfe za kuvanje. Klub u Češkoj Tfebobi posetilo 9 članova a Mladu Boleslavu 5 članova sa 2 sesfre.

Češki Tešin. — Pres. Nekula dao je predavanje o Purkinjeu, njegov značaj u medicini i filozofiji.

Ceska Tiebova. — Debatovano je o odbranbenim pripremama. Objavljena je posela br. guvernera i mnogobrojnih delegacija iz susednih klubova.

Cetke Budejovice. — Rot. Molil je predavao o kulturi duvana i produkciji duvana za puSenje u C. S. R. Rot. Autengruber i Pech govorili su o prilikama egzistencije pravnickog podmlatka.

Hodomin. — Klub je posetio pastguv. Hyza. Jedna sednica odrzana u Bieclavi gde su razgledali tamoSnju fabriku šećera. Primili novog člana. Hradec Kralove. — 150 god. jubilej fabrike sapuna firme Josip Pilnaéek се-

stitan je sadasnjem pritezaocu fabrike i rotaru ’4s. РИпасеки. Одтапо sestrinsko vece o sv. Nikoli.

31