Jugoslovenski Rotar

Chrudim. — Одаћ роди umrlom rolaru Mikuleckome. Rof. dr. Pachner se proslavio svojim komadom „Cherubin”, koji je davan u državnom pozorištu u Brnu.

Karlovy Vary. — 2 su élana bili u Becu. Rot Herr dao je izvestaj oO organizociji drž. policiske službe. Dve sednice su bile posvećene lemama: 1) Kako sam bio zadovoljan s prošlom godinom, i 2) Šlo bi uradio ako bih dobio glavni zgoditak na klasnoj lutriji?

Kolin. — Rot. Hrusky je predavao o značenju hotelijerstva, kao i potrebi novih hotela. Zanimljiva je bila debata o članku poslanika Macka: Za socializam, ne za klasni već za humanitarni — koju je olvorio rof. Klepač.

Košice. — Rad ovog kluba usredsređuje se na 3 velika događaja, кој зе ccekuju 1938. Distriktna konferencija određena za 14 i 15 maj, izložba cele pokrajine u Kosicama od 15 jula do 37 avg. i Stefanikova tehnika koja оћростје svoj rad školskom 1938—39 codinom i za koju freba sve pripremiti. Radi se na osnivanju kluba u Ziline.

Kromefiz.. — Charlier proslava sjajno izvedena. Dan sa-setrama u Zlinu lepo prošao sa učešćem naših 8 članova i 4 dame.

Kufna Hora. — Vecma poučno je bilo predavanje rol. Voženilka o naprelcima u farnsfuziji krvi i o viastitim iskustvima sa konservisanom krvi.

Кедес пад Sazavom. — Rot. Moravec — nazvan Jeteéi rotar — posetio je klubove Mladu Boleslavu i Kromefiž. Sekrelar kluba Bačik dao je uspomene s рша po Austriji. Umro je prvi klupski sekrefar Beranek, akad. slikar.

Liberec. — Rot. Medinger poselio je 3 pula Beé. Rot. Blagka je dao izveštaj o Lovačkoj izložbi u Berlinu. Primljena su 2 nova člana: dr. Viljem Bayer i arhMax Kuhn.

Marianske Lazne. — Dve sednice posvećene su služenju u javnosli.

Melnik. — Posetili klub u Ml. Boleslavi 5 rofara i 3 dame. Rot. Gillern dao je zanimljivo predavanje: Postanak političkih sfranaka i društava.

Mlada Boleslava. — Proslava 10-godišnjice od osnufka kluba provedena je sa uspehom. Učasnika je bilo do 120. Priređen je i zajednički izle} do Semčice i јато 5и razgledali semenarsku sfanicu, koja je po vrednosti druga u Evropi.

Novy Budžov. — Klub u MI. Boleslavi posetili 4 člana. Preis. Drašner dao je predavanje: Rasmalranje o smrti, rof. Hurych: Današnja kuća za stanovanje, rok. Šalz: Berza i njeno frgovanje.

Olomouc. — Prosivljena je 200-ta sednica sa 8 gostiju iz kluba Kromefiž. Primljena 2 nova člana. Guverner je izvršio oficielnu poselu. Prets. Rumpart je proslavio 60-io godišnjicu. Po 500 Kč. darovano za Božić sreskom odboru za brigu oko mladeži i Narodnoj zajednici za božićne poklone.

Opava. — Posetili klub Kromefiž 3 člana. Kao gost rof. Riefhof iz kluba Teplice Šanov. Pilzen. — Jedna sednica posvećena služenju u javnosfi, na koju su pozvani

preislavnici sve lokalne štampe. Prilikom oproštaja rot. Hrnčifa iz Beograda izneo rot. Rudolf svoje uspomene iz Jugoslavije za vreme Svelskog гаја, Yaclav Rudi (R. K. Mi. Boleslava)

JAPANSKI ROTARI ZA KINESKE RANIJENIKE.

Nedavno je R. K. Tsienisin u Kini primio od R. K. Tokyo dar od %100.— da se upotrebi za karitativnu akciju, koju je R. K. Tsienisin poduzeo. To je uzvrat za dar, koji je R. K. Tsienisin učinio u svoje vreme R. K. Tokyo, prilikom zemljofresa u Japanu.

16