Jugoslovenski Rotar

sekundarnih rači. Saradnici u Larousse-u su anonimni, a u Britanskoj enciklopediji potpisuju članke. Konačno, Laurousse je popularan i dobro služi za brzo orijentisanje, ali za dublje upoznavenje freba preći više svezaka. Encyklopaedia Britannica je znansfvenija i daje iscrpan i potpun prikaz obradenih predmeta.

Talijani su se odlucili za tip Britanske enciklopedije.

Enciclopedia Italiana ima 90.000 primarnih i 700.000 sekundarnih reci. Ima 12 svezaka vise od engleske i 3 puta toliko slika. | Encyclopaedia Britannica ima 250 miliona slova, Enciclopedia Italiana 350 miliona. Britanska enciklopedija tezi sa svim svescima 40 Ка., a talijanska 140 kg. |

Enciclopedia Italiana stajala je 100 miliona lira, od toga su osobni izdaci (honorari i plate) iznosili 35 miliona lira. Izdana je u 25.000 primeraka. Ne bi bilo moguće faj ogromni kapital moći unapred uložiti u celosti u poduzeće, da nije dobro organiziranom reklamom uspelo unapred osigurati 14.000 pretplatnika.

Zasluga za izdanje enciklopedije ide stoga celom falijanskom narodu, svima Talijanima. :

Talijani su uvereni da su se svojom enciklopedijom alirmirali u čitavom svelu, šfo im dokazuju brojni pohvalni prikazi sa sviju strana.

I mi u Zagrebu imamo u Sveučilišnoj knjižnici i valjda još na nekoliko mesta Talijansku enciklopediju. Kako je talijanski jezik kod nas, osobifo u zapadnom delu države, dosta poznaf, nema sumnje da će Encyclopedia Ifaliana biti za veliki broj naše inteligencije izvor znanja, pa je stoga cvo veliko italijansko delo i za nas od snafne važnosti i vrsice besumnje znatan upliv na duSevni horizont mnogih naiih ljudi.

Sveti Naum na Ohridskom jezeru