Jugoslovenski Rotar

у здравом националном духу и да постану добри патриоти. Шести члан је обавезан да поради да се донесу потребни закони у погледу искоришћавања радне снаге омладинаца т.ј. да се не дозволи експлоатација омладинаца у творницама, рудницима, на тешким радовима и т,д. Седми члан води рачуна о литератури. омладине и да настоји да преко својих веза пропагира издавање само оних дела која могу за омладину бити од користи.

Дало би се набројати још безброј деловања која би спадала у дужност овог пододбора Ротари клуба, али углавном сва се она своде на једно, а то је да се од омладинаца створе ваљани и честити грађани на којима свет остаје.

У Америци и другим напреднијим земљама, у којима је Ротарство јако развијено, ишло се и даље. Тамо су се основали посебни одбори у Ротари клубовима у чију дужност спада да врше надзор над омладином. Они надзиру број омладинаца у граду, воде статистику о деликтима и изгредима, надзиру штедњу омладине, суделују у разним омладинским удружењима, организују разне омладинске приредбе и спортске утакмице, излете у околину, у територијама других клубова и тд.

Код нас, у Југославији, Ротарство у овом правцу радило је такође, али је наш рад у многоме спутаван недостатком разних устенова које воде бригу о омладини, којих код нас има у веома чедном броју, а са којима Ротари клубови сарађују. Али наши већи клубови, као Загреб, Београд, Љубљана и други поклањају пуно пажње овој врсти ротарског служења и имају лепе успехе.

Ротари клуб Ниш је у лањској и овој ротарској години поклонио пуно пажње. нашој драгој омладини како својим наградним тематима, тако и интерним проучавањем овога рада. Узимајући у обзир да се наш клуб за непуне две године његовог досадањег рада изграђивао као почетник и улазио у суштину досте компликованог ротарског деловања, наши резултати нису ни најмање заостали од резултата других братских клубова.

Апелујући на сарадњу свих оних којима је поверена наша омладина, Ротари клуб Ниш се истовремено ставља на расположење за сваки корисни рад за драгу нам омладину и спреман је да у свако доба уложи своје скромне снаге за ову добробит наше Отаџбине.

На крају овог излагања из домена „Омладинског дела", ја вам се, драги наши гости, сестре и браћо, најсрдачније и братски захваљујем на пажњи којом сте ме саслушали.

Предевање одржано на састанку који је био посвећен омладини, према инструкцијама Р. И., а којем су присуствовали директори, професори и 10 ученика овдашње Гимназије и Држ. трг. академије.

ı

ROTARSKE RADOSTI. — Brat dr. D. Ilić (R. K. Skoplje), sin br. Milana са indusirialca (R. K. Skoplje) verio se sa kćeri br. Tase Tasica (R. K. Bitolj). Naša rofarska česfifanja.

23