Jugoslovenski Rotar

slavi. našto djecu odvlačiti u neki varavi svijet koji ne postoji ı iz kojega će se usljed gadne stvarnosti probuditi razočarani, nesposobni za život i zapitati ..zašto ste nas varali” ili će. oni koji su slabiji. za uvijek ostati u carstvu bajke ı neće nikada biti sposobni za realan 71701.

Treba. kažu oni, djecu već u najranijoj mladosti priviknuti na to da je život borba. treba im otvoriti oči, treba im pokazati bijedu u kojoj se nalazi ljudski rod ı treba. već iz njih malenih. načiniti borce.

Pita se samo da li su oni. koji ovako govore. mislili na to, da se dijete. dok mu još nožice nisu oJačale. ne smije tjerati da skače preko konopca ı graba. da se nježne” oči sve dotle dok sasvim ne oJačaju zaklanjaju da ih sunce ne sprži. pa Je onda ı sasvim prirodno da se tanana ı nježna dječja duša. dok ne oJača. ne smije razdirati teškim ı bolnim istinama života.

Zaboravlja se da se mnogi spasonosni lijek ı odraslom čovjeku daje omofan za to što Je gorak. pa ga čovjek onako gorkog nebi mogao progutati. | istina Je gorka! | iskustvo zivota je gorko! SlabaSni organ jednog djeteta nebi mogao tu istinu ni primiti ni svariti. Za tu istinu je potreban omot a to je djeéja bajka.

Kao što su kratke poslovice zapravo u nekoliko riječi sažete mudrosti za koje bi mnogi trebao čitave stranice da ih opiše. tako su ı velike istine obučene u oblik bajke. da bi se na taj način ı na usta lica iz bajke kazale. i u lakom obliku raširile i kod onih. — kojima bi teško bilo slušati učene govore kao ı kod onih. kojima bi bilo teško slušati suhoparne pouke. a to su u prvom redu dJeca. U bajkama se krije duboka simbolika. Nije vila, — vila niti Je vještica. — vještica. Nema ni jedne. ni druge. Nije ih nikada ni bilo. Ali Je za to oduvijek postojao princip dobra ı zla.

Bajke kriju u sebi velike istine.

Uzmimo jednu od najpoznatijih bajki koju znade svako dijete. Uzmimo „.Trnovu Ružu”.

..Bio tako Jedan kralj. koji je živio sretno i zadovoljno. Jednog dana rodi mu se divna kćerčica. Ја proslavi taj dogadjaj. priredi on veliku svečanost i pozove mnoge goste. Pozove ı vile. Vila je bilo trinaest. al: Je on na svečanost pozvao samo dvanaest. Trinaestu nije. Svaki gost Je dijete nečim obdario. I vile su počele darivati dijete. Svaka nečim drugim. Jedna pamet. druga dobrotu. treća ljepotu itd. ! baš, kada Je došla na red dvanaesta vila da cbdari dijete, zamrači se, Zagrmi, pojavi se trinaesta vila i, puna zlobe i pakosti za to Sto i ona nije bila pozvana. prokune dijete neka se na svoj Sestnaesti rodjendan ubode na vreteno. ı neka tada umre.

Svi se zaprepastili. Dah im zastao. Tada pristupa dvanaesta vila ı veli: „Ne mogu sasvim da pomognem, ali mogu kletvu na ublažim. Neće dijete umrijeti, nego će samo zaspati ı spavaće sto godina.“

Gosti. zaprepašćeni svi se razidju a kralj, misleći kako bi svoje dijete spasao, naredi da se u cijelom kraljestvu spale sva vretena.

Kraljeva se naredba izvrši i svi mirno žive dalje kad li, Jednog dana. baš na svoj šestnaesti rodjendan. mlada kraljevna udje u neku kulu i tamo u Jednoj sobici nadje babu gdje prede, dodirne vreteno, ubode зе па nj i padne u dubok san. Zaspu i svi ostali, sve što Je bilo živo u dvoru. | malo po malo oko dvora poče rasti živica. sve duža, sve

15