Jugoslovenski Rotar

Ali ima nešto. čime opaki ljudi nisu računali. Zaboravili su na pravdu. koja je spora ali dostižna. Pravda je već u samom početku znala da je ona sama doduše po koji put malo slaba ali da na koncu mora pobijediti. Ža to Je tada i rekla „ne bojte se. zlo se ne može sasvim otkloniti ali se može ublažiti” (neće umrijeti ali će sto godina da spava). 1 polako se bliži to vrijeme kada pravda pobedjuje.

Istina. koja prodire svuda (u priči onaj mladi kraljević) približava se polako ukletom dvoru i zastaje kod trnja. | dok Je trnje ponabadalo i uništilo mnoge. ono se pred kraljevićem samo rastvara (Javnomnijenje mora da ustukne pred istinom). Istina korača dalje. ulazi u dvor ulazi u sobicu u kuli gdje leži uspavana mlada kraljevna (uprljana čast onog dobrog čovjeka). istina Je ljubi u čelo. tim poljubeem spira svu ljagu koja Je nabačena i. u svijetlu istine (u priči u zagrljaju kraljevića) diže se ponovo slava i čast onog oklevetanog: ı on. zajedno sa svima svojima počinje nov živof. Mrak je ustuknuo pred svijetlom. Istina Je pobijedila.“

Eto kako se. tumačeći ovako točno ı ispravno sakriveni smisao prividne bajke, mirno ı Jasno. u svoj svoJoJ veličini ukazuje pred nama odgojna vrijednost same bajke. Jer ako dijetetu od pet ili Sest godina pričamo bajku o Trnovoj Ruži. onda mu dajemo ono. što diJete u taj mah. u tom dobu. traži ı treba. lDajemo mu poeziju. Iznosimo pred njega lica iz mašte ı bajka Je u tom obliku ı u tom dobu ispunila зуој zadatak.

A kada to isto dijete poodraste, kada dodje u desetu, dvanaestu pa i u četrnaestu godinu. tala ćemo ga ponovo uzeti za ruku, rasklopiti pred njim knjigu u kojoj se priča o Trnovoj Ruži ı reći ćemo mu:

„Nauči se dijete da nije za život dosta ako si dobar i ispravan. Moraš biti ı oprezan. Kloni se koliko možeš zavidljivih ı opakih ljudi. Jer oni će ı onda. ako im nisi ništa učinio. iz same zavisti pokušati da ti potkopaju tlo pod nogama ı da te upropaste. Ali upamti. ako bi te kada i zadesila takva nesreća. ne gubi nade. vjeruj u vJečnu pravdu ı vjeruj da ćeš ma bio ı teško oklevetan. samo ako uvijek ideš putem istine, dobiti Jednog dana zadovoljštinu za sve što si pretrplo.“

| tako će onda, ta ista bajka. po drugi put izvršiti svoj zadatak i tala Je treba staviti u knjižnicu. neka tamo mirno počiva dok Je neko unuče otuda da iskopa i ne izvuče da i njemu opet oljepša dane djetinjstva ı otvori oči u mladosti.

Sve što Je rečeno za bajku. vrijedi i za basnu. koja u kraćem jednostaynijem, pa i jasnijem obliku ali opet u vidu priče iznosi pred nas istinu ı pouku.

Ezop. Lafentaine, Florijan, Kriloy ili naS Dositej, svi oni kazuju Jedno isto samo svaki u malo izmijenjenom obliku. Ako dijetetu govorite kako mora biti u mladosti marljivo ı vrijedno da nebi u starosti gladovalo. njemu će ta pouka biti dosadna. Ali ako mu ispričate basnu o cvrčku ı mravu ı protumačitfe mu da ljeto ı zima nisu ljeto ı zima nego da Je to mladost (ljeto ljudskog života) i starost (zima ljudskog života), da je sudbina cvrčka zapravo sudbina lakomislenog čovjeka koji ne misli na sutrašnjicu, tada će se ta priča urezati duboko u sjećanje dijeteta i ono će i nehotice da se u životu često

ко

17