Jugoslovenski Rotar

Krajem god. 1919 ga je ministarstvo prosvete pozvalo ma veterinarsku visoku školu u Brnu, gde Je držao predavanja iz interne medicine i kliničke propedeutike i vodio internu kliniku. Godine 1921 se habilitirao iz unutrasnje medicine a naskoro zatim je imenovan za vanrednega profesora.

Od god. 1924 dalje predaje na Masarykovom univerzitetu o prilepčivim bolestima životinja, koje se odnose 1 na čoveka.

1. januara 1927 bio je naimenovan za rednog profesora specijalne patologije i terapije unutrašnjih bolesti domaćih životinja. U početu g. 1928 озпоvao je kod interne klinike odelenje za životinjske bolesti, kojeg Je g. 1929 i prosirio na bolesti dragocenih Zivotitinja s krznom.

Osnovao je i uredjuje „Kliničke rasprave veterinarske visoke škole“ od 1924/1925 dalje.

Publicirao je mnogo izvornih radova iz veterine i u drugim struénim listovima: českim, nemačkim i engleskim.

Važniji njegovi radovi odnose se na sledeća područja: endoskopija, kronične interstitijalne hepatide konja, enzootička haemoglobinurija, strongylose Životinja. infekciona amemija itd.

Neki njegovi filmovi su na svetskom glasu kao i njegov rad na internoj klinici iz oblasti yeterinarske roentgenologije. Iz njegovog zavoda izašlo je preko 40 disertacija, kao i jedan habilitacioni rad.

Jugoslavenska vlada ga je odlikovala ordenom Sv. Save II. st., pretsednik poljske republike krstom ordena „Polonia restituta“. Dalje je guverner Kral počasni pretsednik Udruženja veterinarskih lekara u Brnu, redovni član Čehoslovačke poljodelske akadeпије, Сап сећозчјоуаског Пегтогојоškog Aerokluba, vodja interne klinike i poliklinike. Školske 19531—1955 godine bio Je rektor visoke veterinarske škole u HBrnu. Godine 1937/38 bio je

predsednik Rotary kluba u Brnu, a za godinu 1938/39 bio je izabran za guvernera 66. distrikta Rotary International. Rad guvernera i distrikta

Dok Je naš budući rot. guverner dr. Kral sada na konvenciji R. IL u San Francisco, je naš sadanji guverner Hyka oficielno posetio 9 ostalih kluђоуа te Je ı s ove strane ispunio svoju guvernersku dužnost. U svom poslednjem guyernerskom pismu od 15. Juna 1958 oprostio se guverner Hyka od svih čehoslovačkih rotara. zahvalivši se svima za pomoć. saradnju i poverenje. kojeg su mu iskazali ı obećao, da će se kao običan rotar posvetiti punim intenzitetom medjunarodnoj rotarskoj službi, tj. upoznavanjem inostranih krugova, naročito rotarskih sa čehoslovačkim problemima i prilikama: u tom svojem pismu je dalje rekao, da se Rotary, iako je prošla godina u političkom pogledu bila godina velike napetosti. katkada ı pretećeg razvoja. u Čehoslovačkoj. a naročito medju Česima i Slovacima, Jače utvrdio. U istom pismu konačno podvlači, da su posete u klubovima za njega značile radost, što se svuda našao prijateljstvo, Što Je najlepši cvet rotarstva, tako da će ovu godinu uvek smatrati za Jednu od najlepših u svom Zivotu.

U klubovima su funkcioneri podnosili svoje izveštaje ı predale dužnosti novim

u ruke upravama.

U velikom broju klubova raste broj onih, koji idu na odmor te je zbog nedeljnim sa-

toga učestvovanje na

stancima manje.

Celokupni bilans rada naših klubova za 1937/1938 dobar je i pokazuje stalni porast rotarstva u sve četiri rotarske sluzbe. Cehoslovacki rotari stupaju u novu klupsku godinu radosno, odlučno i sa punom verom, da će bez svega prebroditi poteškoće, koje je stvorila poli-

našega

domaća ı inostrana