Jugoslovenski Rotar

RAD NAŠIH KLUBOVA

BAČKA TOPOLA. — U ioku ovog meseca održao Je klub 4 sastanka sa prosečnom frekvencijom od 8925%. Broj članova se poyvisio sa primanjem novog člana, brata Vig Josifa, vlasnika knjižare fme ud. Wilheim Mikše. Održana su 2 predavanja i to: brat Roder Oskar: „Sedam dana po obali našeg divnog Jadrana“ ı brat Trbović Djura: „Etički značaj Vidoyv dana.“ Poslednji sastanak u mesecu bio je svečani sa sestrama i to u znak proslave 5 god. opstanka kluba. Ovom prilikom su nas posetili u većem broju članovi Китоуskog kluba iz Subotice. — Koncem ovog meseca Je nagradio 5 dobrih učenika osnovne, odnosno Trgovačke škole sa iznosom od Din 700.—.

BANJALUKA. — Na prvom sastanku je održao br. dr. Moljević referat iz zvanja, o vjerovanju zminjanaca, da će led pobiti ljetinu, ako se izvrsi ekshumacija leša za slučaj bratoubistva, jer se u takvom slučaju svaka kap ljudske kryi ima ukopati. Br. Burda odrzao je predavanje .,NaSa izvozna trgovina ribom, s obzirom na noyostvoreno stanje u bivšoj Avstriji. Br. Dr. Bukinac je održao referat O tropskim bolestima te o vitaminu E.

BEOGRAD. — 475 гоп гедоупот sastanku, 6. juna o. g., prisustvovao je francuski poslanik u Beogradu g. Brugére kao i nekoliko uglednih Francoza. Na prvem sestanku drzao je rot. Dragomir Pavloyié predavanje na temu: „O našim privredno-finansijskim vezama sa Francuskom“, a rotar Dr. Pržić — predavanje na temu: „O političkim i kulturnim vezama jugoslovena sa Francuskom“. Pored Тога su mnogi beogradski rotari evocirali svoje uspomene na susrete sa Francuzima za vreme rata. kao ı na svoja bavlenja u Francuskoj. G. Brugčre je u svome govoru naročito zahvalio beogradskom klubu na prijemu koji Je

2. marta o. g. priredjen u čast njegovog zemljaka, g. Maurice-a Duperrey. pretsednika Rotary International. Na 476tom sastanku održao je rol. Dr. Kondić vanredno zanimljivo predavanje na temu: „O golubačkoj mušici“. Gost rot. Todor Mahin iz Zemuna govorio Je zatim o srdačnom prijemu na koji Je naišao, kao jugoslovenski rotar, na konfernciji Gehoslovatkog distrikta. Rot. Edo Marković. koji je nedayno putovao po Čehoslovačkoj gde Je prisustvovao sednici Jugoslovenskočeške trgovinske komore, izlaze svoje utiske. On se divi visokoj svesti, energičnoj disciplini, i mirnom ali kuražnom držanju celog čehoslovačkog naroda u onim najtežim danima. Na 47-tom redovnom sastanku, 27. juna „ izvršena je predaja dužnosti novoj upravi kluba. Ovaj sastanak je održan kao Ladies Night i propračen koncertnim odelenjem.

= 0. 2.

BITOLJ. — Veoma uspelo sestrinsko veče održano je Il. juna na kome su pored sestara bili prisutni i gosti rotari i nerotari van Bitolja. Brat Br. Naumović održao je stručno i zanimljivo predavanje o soji, a sestra A. Ilića optevala je uz pratnju klavira melodične narodne pesme. — Brat Kešeljeyvić prikazao je značaj i uspeh vazduhoplovne izložbe u Beogradu. — Brat dr. Robe izneo je sadanju fazu pitanja regulacije reke Crne osyrčući se naročito na finansijsku stranu toga pitanja.

ĆUPRIJA- JAGODINA-PARAĆIN Br. Juraj V. Gattin odrzao je predayanje o naslednom pravu žene po starom srpskom zakonu i po projektu поуог zakona. Izložio je položaj žene u Srbiji i njenih skučenih prava. praya nasledstva i t. sl. — 25 juna održan je sastanak sa sestrama rotarkama ı 20stima na terasi kantine fabrike Stofa „Vlade Teokarovića i Komp.“ u Paracinu .