Jugoslovenski Rotar

ujedno medjugradski sastanak Splita i Šibenika na imanju brata Miloša Šupuka na slapovima Krke, i to u znaku početka i ulaska u novu rotarsku godinu. VARAŽDIN. — Klub se sprema, da svečano proslavi svoj 400.ti sastanak, koji će se održati 16. jula o. ge. na večer (subota) u kupališnoj restauraciji lječilišta Varaždinske Toplice (15 km od Varaždina). — Posjetio nas je rotar Dr. V. Ružić iz Zagreba, Ban Savske Banovine. Održan je zabavni sastanak u vinogradu br. Dr. Kalafatića na Varaždinskom brijegu. Sastanak je veoma dobro uspio. — Gost nerotar Mr. Ph, KoZzelj iz Jesenica (Slovenija) odrzao је 1астрпо i pouéno predavanje o koloriranom filmu i projicirao po njemu izradjene kolorirane fotografije raznih dijelova grada Varaždina, Beograda, Trsta i okolice Jesenica. — Dne 255. о. mj. obavljena je primopredaja agenda izmedju nove i stare Uprave Kluba.

VUKOVAR. — U ovom mjesecu je naš klub bio vrlo aktivan. 19 juna bila Je većina članova ovog kluba u Brčkom i tom: prilikom posvršavane su sve predradnje za osnivanje novog R. C. Brčko. — Nadalje profesor Ivan Domac iz Vinkovaca održao je u Vukovaru predavanje o renesansi prigodom izložbe portreta kroz vijekove u Веоgradu. Predavanje је bilo nada sve interesantno kome su prisustvovale i sestre rotarke, te velik broj članova R. C. u osnivanju u Brčkom i drugi gosti. — Na ostalim sastancima pretresana su i komunalna pitanja, osobito pitanje osnivanja bolnice u Vukovaru, po referatu brata Dr. Turka. — Brat Ing. Simić održao je referat iz svog zvanja: Nadležna i privatna stremljenja za poboljšanje puteva u našoj domovini.

VELIKA KIKINDA. — U toku juna meseca rad našeg kluba kretao se u znaku primopredaje dužnosti sa strane stare Uprave novoj Upravi na čelu sa noyim preisjednikom br. ing. Dimitri-

26

Jem Nikolajevićem. Na sastanku od 22. Juna o. g. pojedini funkcioneri izneli su svoje godišnje izveštaje te je potom donesen jednoglasan zaključak da su prošlogodišnji funkcioneri: pretsednik br. Sindik, tajnik br. Dr. Teodorović i blagajnik inž. Hillier zaslužni po naš klub. — Predavanje je održao br. Dr. Semze o starom rimskom novcu prikazajući nam tom prilikom svoju skupocenu numizmatičku zbirku iz te oblasti.

VINKOVCI. — Sastanak 14. juna bio Je posvećen drugarstvu te su prisustvovale i sestre. Odobrena Je pripomoć stijegu skauta na državnoj realnoj gimnaziji u Vinkovcima za godišnje logorovanje u Sumetlici kraj Nove Gradiške. Održano je dalje i predavanje prof. Ivana Domca o renesansi. Ligi za suzbijanje tuberkuloze predano je za slanje dece na oporavak na more 2.500 dinara.

VRŠAC. — U toku juna meseca klub je održao četiri sastanka. Održao je predavanje brat Dr. Nikola Stefanović „O javnom moralu“. Na jednoj sednici ponovno je uzeto u pretres pitanje osnivanje vinarske berze u Vršcu, odnosno sekcije vinarske berze.

ZAGREB. — Prosečna frekvencija na 5 sastanka 7050%. — Sastanak od 15. Juna bio je ispunjen sa referatima nekoje braće, koja su posjetila strane i domaće klubove. Naročito iscrpan referat dao je rotar Ing. Vladimir Žepić o svom posjetu Rotary kluba Praha. u kojem je klubu bio nadasve prijateljski primljen. Inače je sastanak bio ispunjen sa razgovorom o posjeti klubu Sofia, koja je odredjena za konac mjeseca Juna O. — Na sastanku od 20. Juna potpretsjednik dr. Miljenko Marković spomenuo Je neke dogadjaje ı spomendane opće narodne ı kulturne. U prvome je redu istakao da se upravo tog dana navršilo 10 godina od onog kobnog časa kada je izvršen u Narodnoj skupštini u Beogradu atentat na pok. pretsjednika Stjepana Radića ı njegova dva zastupnička druga Pavla

о 5: