Jugoslovenski Rotar

se seti da Je rotar i da zastupa stanovište, koje po njegovom mišljenju najbolje odgovara principu služenja. Takvim se pos{upkom služiti to znači koristiti svome bližnjemu, svome narodu, državi i čovječanstvu. Sebi time stvara rotar ono duševno zadovoljstvo, koje Je preduslov svake prave sreće.

2. Nema zajedničkog života bez razumevanja i sporazuma : razumevanje različitih potreba i interesa Je preduslov za sporazumno rešavanje medjusobnih ličnih, državnih i medjudržavnih odnoSaja. Predusloy za potpuno nepristrano razumevanje i iskren sporazum jeste dobra volja. To je jaka pogonska snaga, koja moze da razmota i najzamrSenije évorove, ali samo ako je uzajamna može da dovede do pravog kompromisa koji niti Jednu niti drugu stranu nesme da kompromifira. Od naročite je važnosti dobra volja kao ı princip razumevanja i sporazumevanja u Javnom životu a osobito u političkim. privrednim. kulturnim i medjunarodnim odnošajima: od obojestranske dobre yoiJe zavisi čak i pitanje mira ili rata.

Dobar rotar mora biti pun dobre volje u izvršavanju rotarskih zadataka i ciljeva Jer samo u fome slučaju neće malaksati misleći na predbacivanja da rofarskim radom crpi žlicom dobre volje kapljice z cceana zla i tuge.

5. Prvi medjugradski sastanak u ovoj rotarskoj godini održan je 14. augusta o. g. na Plitviékim jezerima. Organizovan od Rotary kluba Karlovac a posećen od braće Rotary klubova Zagreb. Banjaluka. Sušak. Split, šibenik i Ljubljana. vrlo je lepo uspeo. služeći medjusobnom upoznavanju i prijateljstvu. Izvještaj o tome sastanku objavljen Je na drugom mestu ovog broja Јигоslovenskog Rotara.

4. Vrio milo mi Je, što Vam mogu saopštiti da sam 27. augusta o. g. obavio inauguraciju novog kluba u Brékom, osnovanog pod kumstvom Vukovarskog kluba a hvalevrednom inicijativom njegovog pasipretsednika brata Tome Maksimovića. Svi su članovi novog kluba puni oduševljenja za rotarske ideale, što nam Jamči. da će i ovaj klub biti punovredan član naše velike zajednice. Izvještaj o inauguraciji donosim na drugom mesfu ovog broja.

5. Sastanak pretsednika i tajnika svih klubova našeg distrikta sazvao sam a održaćese 25. i 24. o. m. u prostorijama hotela Srpski Kralj u Beogradu sa sledećim programom:

1. Obaveštavanje Javnosti o rotarstvu. — Referat Ing. R. Alaupovića, R. C. Zagreb.

2. Zašto polaže rotarstvo veliku važnost na frekvenciju. —

Referat br. D. Potočnika, R. C. Ljubljana.

92