Jugoslovenski Rotar

времено и резултат посматрања и испитивања остале браће, чланова. многих клубова ван и у нашој земљи.

При првом доласку у клуб осетно сам да сам дошао међу људе, који се радују новом члану, учињеној принови. Осетио сам атмосферу пријатељства п другарства, атмосферу чисту од свакидањих људских зађевица и слабости. Видео сам да искрено приступа једном другоме, а пријатељство да је схваћено тако да сваки треба да више да него ли да прими. После напорног дањег рада н заморености, човек заиста не може да пожели пријатнијег одмора и средине. Кад сам у току недељних састанака осетиб колико могу да обогатим своје знање питањима из домена, који су далеко од моје струке, био сам још срећнији. И заиста сваки од нас треба да покуша да да себи рачуна о томе шта је научио у ових минулих 500 наших састанака. Мислим да ke биланс бити веома повољан. Замнслимо се затим колико смо пута, а преко познапства са нашом браћом у клубу били у могућности да помогнемо онога који су наше помоћи били потребни. Такву помоћ, разуме се, да смо тражили и смели тражити само потпуно незаинтересовано. Запајући се у овој средини идеалом служења, идеалом коме је сваки од нас и раније у своме звању стремио, ја сам, у моментима где бих могао раније да се и заборавим или преморен радом да и не будем сасвим љубазан, ја сам се тргао. То сам учинио свакако зато што сам био ротар, што су ми у ушима звучале рећи »служење увек и свакоме«, а подевесно ми је лебдела пред очима слика свих вас овде, који од мене тражите ла будем такав као што сви ви.

Радећи у више друштава и на више места у служби за добро заједнице у којој живим, ја сам по уласку у клуб и после дуљег упознавања наших циљева и задатака, још у већој мери напрегао своју делатност и преданост раду за опште добро. То исто сам запазио и код свих наших чланова, јер сваког часа сам, читајући извештаје о раду културних и хуманих уста. нова, нанлазио са поносом, на имена наших чланова. Са радошћу сам био испуњен сваки пут кад сам дознао да који од наших чланова треба да заувме највиши и висок положај у државној хијерархији као и на пољима приватне људске активности. Увек сам био на чисто са тиме да је до тога успона појединих наших чланова довело не чланство у ротари-у, чего да су их њихови стручни п етички квалитети довели до тога да буду чланови porapu-a,

Приликом учествовања па последњој регионалној конференцији у Штокхолму, где сам, благодарећи намерно тако изведеној оргапизацији, да сте у свакој прилици, за трпезом, на конференцији или у автокару били сусед са претставником друге националности — ја сам осетио какво велико значење има ротарство и његов рад на пољу међународног упозпавања и разумевања. Осетно сам колико ротарство, преко стотина хиљада својих чланова може да учини на пољу сарадње људи разних звања, народности и вера. Ту сам осетио шта значи лични контакт, колико је у стању да отклони све предрасуде, које су узрок неслагања не само у друштвима, него и међу државама и народима. Свестан сам тога, да кад би сви државници били ротари, осећали ротарски и служили се ротарским методама, да би многа зла, па пи данашњи мутни облаци на небу паше планете могли да буду уклоњени.

282