Jugoslovenski Rotar

Сматрам, браћо, да сте и Ви сви ротарство осетили и примењивали овако као и ја, а ако је тако онда имамо права свим заједно да кажемо да смо у овоме кратком периоду рада прилично допринели ширењу благодатне ротарске идеологије у нашој земљи. Са жељом за јачим проспе. ритетом на свима пољима и у свима правцима ротарске делатности, ја Вам братски честитам десетогодишњицу ротарског рада у нашем Београду.

NASI FRANJEVCI Dr. Tugomir Alaupovié, min. u p. _ Ргедамапје па зазјапки R. С. Zagreb od 19. decembra 1938.

Mila mi je prilika da u ovom odličnom zboru iznesem. makar i u najkrupnijim crtama. velike i do danas ni izdaleka dovoljno i pravedno ne uočene i ne ocijenjene zasluge franjevačkog reda na slavenskom jugu. a napose zasluge provincije Bosne srebrene. koja je nekada dopirala do zidova grada Budima. pa od Jadranskog do Crnog mora. — Kud god je stizala osmanlijska vlast. stajala je franjevatka provincija bosanska, kao i srpski manastiri, jedina na razbojistu izmedju azijatskog istoka i naših Jugoslavenskih zemalja kroz pet viJekova na ruševinama nekadašnjih naših narodnih država da očuva zemlju našu kao duševnu nacionalnu svojinu našu. — Franjevci su svojim duhovnim i književnim radom spleli nerazriješljiv uzao za jedinstvo duha i jezika. — Oni su u Bugarskoj pisali i štampali knjige na našem Jeziku kako bi i Bugare povezali u Jedno književno kolo sa ostalom braćom na slavenskom Jugu.

Franjevci velike i prostrane provincije bosanske koji su i u Zagrebu i na Trsatu dizali franjevačke manastire. prosjekli su ı utrli puteve i Ljudevitu Gaju te je mogao bez većih trzavica provesti književno Jedinstvo Hrvata i Srba. — Blizu sedam stotina godina djeluju i rade Franjevci medju našim narodom. — Nije to sjeme novijih dana koje će malo nepovoljniji vjetar baciti onamo. otkuda je k nama i preneseno. To je blagotvorno sjeme najvecega reformatora u zapadnoj crkvi, Sv. Franje Asiškega. Raslo Je ı razvijalo se s nama na našoj rodjenoj grudi, zalijevano krvlju, znojem, radom i serafskom ljubavi. Sraslo je s našom zemljom i narodom, razgranalo se u Jaki dub, koji se lako ne lomi, koji ne povijaju tudji vjetrovi, jer je taj dub — duh. snaga, mladost i rad, jer ga hrane ideali Jedinstva, bratstva i jednakosti za svu braću podjednako.

Pravo Je rekao papa Leo XIII: Sve, štogod ima katolička erkya u Bosni. poslije Boga. trud je i znoj franjevacki.

Franjevci su vazda bili vJesnici ljubavi, bratstva i mira medju Jednokrvnom braćom. Njihov učitelj Sv. Frano volio je orla u oblaku ı crva u mraku, pa kako onda da mrziš brata svoga iste krvi i jezika, sa zajedničke grude zemlje, koga s tobom taru iste muke ı nevolje. isti Jadi u prošlosti, zajednički interesi u sadašnjici i to zbog toga, Sto nas je zla sudbina rascijepila i rastavila u tri vjyere. Franjevci nisu nikada zamefali vjerske borbe. Čuvali su i branili i mačem i perom svoje svetinje, vezali naJprijateljskije veze sa ostalom braćom

295