Jugoslovenski Rotar

samo na ovakav primitivan način. — No državna ustanova, odgovorna za dirigovanje cena u zemlji, mora računati i sa mogućnostima izmene psihološkog: raspoloženja. pa prema tome sa novim većim ponudama proizvađača i izvozom robe na slobodna tržišta. Pri ovoj drugoj alternativi Priyilegovano izvozno društvo ceni da ée, ako se obistini prvobitna prognoza izvozne količine od kojih 45 do 50 hiljada vagona, pri čemu treba istaći da Je do sada prodano u inozemstvo svega 16 hiljada a izvezeno svega 12% hiljada vagona — taj ızvoz okončati uz žrtvovanje svoga intervencionog fonda od preko 100 miljona dinara. bez angažovanja državne kase. — Za budućnost. pak. trebaće izvoz naših artikala poljoprivredne proizvodnje koji po prirodi stvari ne mogu konkurisati sa prekooceanskim zemljama — postaviti na novu bazu. Kao zemlja pretežno malog seljačkog poseda koji se služi primitivnim orudjima i na¢inima rada, naSa zemlja more, naime. računati sa Jednim dugim periodom teškoća na našem agrarnom sektoru. s naročito u domenu pšenice. Apsorbciona sposobnost zatvorenih pijaca na kojima se postižu povoljnije cene ograničena je stanjem platnoga prometa. Pored toga, te pijace otpadaju jedna za drugom i svedene su sada, u stvari, na jednu jedinu. nemačku. Pa i ta poslednja pijaca verovatno će se koristiti padom pšeničnih cena u svetu. Pšenica Je ı suviše — da tako reknemo — nezdrav artikal. a da bi se eksporteri. naročito oni siromašnih južno-američkih država. mogli odupreti da je prodaju uz plaćanje u kliringu. Šta više, Nemci su sa Argentinom već zaključili sporazum za uvoz cerealija na bazi plaćanja u kliringu. Prema tome. naša zemlja mora. nolens volens. računati sa svetskim tržištem. A tu nas čeka teška i nejednaka borba. borba sa velikim prekooceanskim farmama, inventar kojih je snabdeven najnovijim proizvodima moderne tehnike.

U toj borbi biće nemoguće oslanjati se na nesigurnu tudju pomoć. Valjaće mobilisati pretežno vlastite nacionalno - ekonomske izvore. pomagati artiklima s kojima možemo konkurisati u svetu proizvode koji se mogu samo uz premije izvoziti. privredno Jačim slojevima slabije. I intenzivno raditi na popravci kvaliteta. na povećanju prinosa po Jedinici površine, na ograničavanju proizvodnje pšenice ı sličnih proizvoda i povećavanju produkcije drugih koji budu imali bolju prodju. To će nam omogućiti da našu narodnu privredu sačuvamo od velikih potresa i kriza. dok industrijalizacija naše zemlje ne rastereti naše selo suvišne populacije i poveća produktivno stanovništvo gradova čija će nas kupovna snaga učiniti nezavisnim od svetskih pijaca za mnoge proizvode i otkloniti apsurd da, unatoč velikog perćenta gladnog stanovništva koje bi moglo apsorbovati celokupnu našu proizvodnju pšenice, taremo glavu pšeničnim problemom.

и eee

Rotari u novoj vladi. U novu vladu, koju Je meseca februara obrazovao g. Dragiša Cvetković, ušla su i dva rotara: br. dr. Viktor Ružić, član R. C. Sušak, pastguverner našeg distrikta (za godinu 1955—1936) i br. Stevan Čirić, član R. C. Novi Sad. — Naša iskrena rotarska čestitanja!

550