Jugoslovenski Rotar

naciji S. A. D. čiji Je gradjanin ı naš uvaženi gost. koji je srećan da može da bude član R. C. Chicago. Rotary kluba br. I.

R. C. Niš poklonio Je br. Dru L. Struthersu Jedan veoma lep pirotski ćilim kao domaći rad bliže okoline Niša.

Posle zvaničnog dela gost Je sa braćom i sestrama prisustvovao na inzenjerskom balu svetlosti i cveća, najluksuznijem i najlepšem balu u Nišu. koji Je baš sticajem prilika istog dana bio priredjen u velikoj sali Park-hotela.

Sutradan braća iz Niša sa br. Drom Jelačićem, tajnikom iz Skoplja. priredili su sa gostom izlet u gradu. razgledavši katedralu, muzej i druge znamenitosti, a posle toga su posetili Ćele-kulu koja Je učinila silan učinak na našeg gosta. Nemo ı sa puno poštovanja posmatrao je br. Struthers ovaj spomenik iz doba za oslobodjenje naše nacije. U spomeniku reproducirana bitka na Čegru. uzidane lobanje naših heroJa i beli spomenik na Čegru. koji se odavde lepo vidi. najlepše i najsnažnije su ilustrovali gigantske žrtve ı napore našeg naroda za slobodu.

Posle toga sa gostom je načinjen izlet v Nišku Banju gde je razgledao sve tekovine ovog: radioaktivnog lečilišta. U Niškoj Banji priredjen je srbski ručak sa domaćim specijalitetima koje je naš gost sa puno razumevanja ı gastronomskog znanja pohvalio.

Napravivši posle ručka izlet do Sićevačke Klisure braća su posle toga ispratili svoga rotarskog gosta koji Je večernjim simplonom otputovao u Beograd. —

/

SVETSK!I MIR | ROTARSTVO Dr. Svet. Mihajlović (R. C. Pančevo). Predavanje održano u klubu 15 marta 1959.

Svaki rotar mora savršeno ispunjavati dužnosfti prema otadžbini ı državi. dakle mora biti patriota. ali isto tako mora stalno imati pred očima ı 4. cilj Rotarstva: unapredjivanje medjunarodnog sporazumevanja, dobre volje i mira putem svetske drugarske zajednice.

Rotar u medjunarodnom služenju ima da pronadje uzroke medjunarodne nesloge i da ih uklanja, šireći medjusobno razumevanje. pravednost ı dobru volju medju svima narodima.

Rotarı moraju bili prožeti željom, da razumeJu mentalitet drugoga ı da mu dobrom voljom izidju u susret. A to znači, da Rotar u drugome mora poštovati čoveka 1 соуестје dostojanstvo. bez obzira na narodnost i veru.

Stojeći na stanovištu medjunarodnog: sporazumevanja, mislimo. da niko nema prava da kaže: Tako hoću i tako mora biti! Takvi sistemi se nebi mogli ni održati. Jer ono, što Je kulturan čovek kroz vekove sebi velikim žrtvama izvojevao. toga se Jednostavno i zauvek ne more odreći.

413