Jugoslovenski Rotar

Iz povesnice znamo, da su narodne mase, kadgod su izgubile veru u zakone i u pravdu. ı samopouzdanje u samoga sebe. uvek tražile i nalazile mesiju, proroka ili vodju i njemu poveravale svoju sudbinu, te on tada postaJe svemoćan i diktator.

Ali kada taj čovek ispuni svoj zadatak, njegova sugestivna moć polako prestaje i on tada odlazi sa pozornice, a narod ponovo traži ı zadobija svoje pravo i svoju slobodu.

Svaki sporazum pretpostavlja slobodnu volju pregovorača, a medjunarodno sporazumevanje slobodu naroda.

Sporazumevanje može biti samo medju slobodnim narodima.

1 još nešto: sporazum se ne gradi pod oružjem. Danas imamo oružani mir.

Svesni smo toga da niko ne može da sprovede opšte razoružanje. Ali ono će doći. kad se dalje oružanje. ti ogromni tereti. više ne budu mogli snositi.

Rotarstvo moze i treba da radi na duhovnom тахогихапји.

Pizičkog razoružanja ne može biti. dok se prethodno ne sprovede razoružanje duhova. Svet iz istorije. za koju se kaže da Je učiteljica života. nije ništa naučio ı vodje narodni ne izvlače konsekvencije iz minulih i sadanjih krvavih dogadjaja. Si vis pacem, para bellum (ako hoćeš mir spremaj rat), vredi i danas u pooštrenoj meri.

Naoružanje Jednoga naroda. jednoga tabora. povlači oružanje drugoga.

Posle Evrope se oruža ı Amerika i Azija.

Društvo Naroda je pretrpelo strahoyitu krizu i izgubilo svoj prvobitni značaj. pošto su ga napustili i oni. koji su sa stvorili.

Sve se države grozničavo oružaju i spremne su za napad.

Sablast rata Je stalno na pomolu i ako su svi svesni. da bi budući rat značio sistematsko moralno ı materijalno uništenje celog ljudstvya i sviju kulturnih tekovina. Znaju svi da je u svetskome ratu izginulo 10 milijona najzdravijih ljudi. najbolja omladina. da Je 25 milijona pomrlo od gladi, bolesti. oskudice ı nevolje i da je čovečanstvu pričinjena šteta na milijarde. Znamo posledice rata u moralnome ı materiJalnome pogledu.

Imamo primere 1 зада u Kini i Španiji. Znamo da bi se u sadanjem ratu bombardovale žene i deca. potapale ladje i neutralnih država, blokirale obale i uništilo ljudstvo otrovnim bojnim gazovima. gazilo tankovima ı inficiralo bacilima i bakterijama. pa bi se sve živo opustošilo, uništila polja ı sa zemljom se sravnili gradovi ı sve kulturne tekovine. ·

Ali sve to ne pomaže. ide se dalje fatalnim putem naoružavanja do iznemoglosti. Sistematski se duhovi draže, razvija ratobornost. stvara i potpiruje mrznja, a sve u cilju snazenja vojnoga potencijala u pojedinim državama ı svako Je uveren Još u to, da Je potrebno da bude Jači od drugoga. da bi se bajagi tako sačuvao mir.

414