Jugoslovenski Rotar

U filozofiji, u koju se tada ubrajala logika, psihologija, metafizika ı prirodne znanosti. slijedili su slavnog Aristotela ı Platona. ali su kasnije obrazovali neku vrstu zasebne svoJe škole, mutekellimuna i filozofa-moralista. Ime Kindije. Farabije, Ibni Sinata (Avicenna), Ibni Bodze (Avenpace) Ibni Ruzda Qverroes), Ibni Tufejla i drugih poznata su dobro na Zapadu, a njihova djela, prevedena rano na lafinski jezik, bila su Jedini izvori za poznavanje rada starih Grka na tome polju.

Arapski sistemi u raznim disciplinama vladali su na zapadnim sveučilištima dugo vremena. alı Je njihov sistem u medicini ostao na Zapadu najdulje.

Ibni Sina (Avicenna) uZivao je glas i kod muslimana i kod krSéana kao prvi filozof iza Aristotela i kao najizvrsniji medju svim liječnicima. Njegov „Kanumn“ koji pretstavlja enciklopediju sve medicinske znanosti toga doba. imao Je Još v XV. vijeku više od deset latinskih izdanja i bio najvažnije medicinsko djelo.

Osim Ibni Sinatovih cijenjena su ı djela Razije (Rhazes). naročito ono o ospicama, koje se smatra najslaynijim spomenikom arapske medicine, pa djela znamenitog hirurga Ibni Zuhra (Avenzora) i drugih. Sva su ova djela na Zapadu smatrana auktoritetima i studirana do pred nekoliko stoleéa. Omejevicki Halifa Velid (698—712) prvi je podigao bolnicu. u koju su prisilno smešteni svi bolesnici od gube i ostalih prelaznih bolesti. a Halifa Harunur-Al-Rešid prvi Je podigao opću bolnicu. Kasnije su otvarane bolnice po svim yecim mjestima, a mnoge od njih uživale dobar glas. U Bagdadu je bila na glasu Maristani-Adudi. Која је imala 24 liječnika specialista. U posebnim odjeljenjima držali so ovi stručnjaci predavanja mladjim o bolestima. liječenju i lijekovima. Početkom X stoljeća za halife Muktedira imao je Bagdad 860 za slobodnu praksa ovlaštenih liječnika. osim onih na bolnicama namjeStenih.

U astronomiji i geografiji pretekli su — kako veh Fr. Kolb-Arapi stare Grke kroz vrlo kratko vrijeme. Njihova opaŽanja o kretanju nebeskih tjelesa služila su slavnom Kepleru i Newtonu kao osnove za daljna istraživanja. Još za Me muna vodili su znameniti astronomi sistematska mjerenja i molrenja kretanja nebeskin ijelesa i ispravili Ptolomejeve tablice. Oni su tada utvrdili, da je putanje nebeskih tjelesa u obliku elipse. nagnutoste zemaljske osi ustanovili sa 25" 5552, upoznali promjene u apogeumu i zapažali sunčane pjege. Trojica Braće Benu Šakir radili su na svojoj iz vlastitih sredstava podignutoj zvjezdarni i tu radeći učinili velikih zasluga i otkrića. Oni su po nalogu Me muna (827) tačno izmjerili širinu jednog slupnja meridijana na Sendžarskom polju i to opet ponovili i Kjufanskoj ravnici. Oba puta bio Je rezultat isti.

Za vlade Harunur-El-ReSida zaveo je Harizmija indijske brojke. koje danas nazivamo arapskim i upotrebljavao indijski decimalni sustay. On je napisao prvo djelo o Algebri, Које је па Zapadu sluzilo kao jedini udzbenik algebre do XV stoleéa. Harizmija nije išao dalje od jednačbe drugog stepena, ali su Arapi kasnije znali rješavati i probleme do 4. stepena, pa su za 5. i 6. stepen rjeSavali

420