Jugoslovenski Rotar

Ђтотпе jednadžbe. Arapima se ima zahvaliti na znatnom pojednostavljenju raznih matematičkih operacija. Etul-Vefa-Budžani Je obogatio trigonometriju novim formulama uzevši tangente i sekante mjesto sinusa i kosinusa, a u kretanju mjeseca otkrio treću korekciju. varijaciu, koju Je šest stotina godina poslije njega utvrdio astronom Tiho de Brahe. Tusija Je usavršio astrolabium, a Hajjam izračunao trajanje sunčane godine takvom ta¢noSéu, da je kalendar, Sto ga je on na toj osnovi uredio, taéniji od Gregorijanskog kalendara, kojim se danas sluzi XX. vijek. Potrebe ustanovljenja taénog doba za obavljanje raznih vjerskih duznosti muslimana: namaza (molitve), početka i svršetka posta, utvrdjenja pravca 'ible (Mekke) i sl. dalo im Je pobuda da svoje matematsko-astronomsko i geografsko znanje primjene u praktičnoj astronomiji i matematičkoj geografiji, što im Je ı veoma dobro uspjelo. Praktični instrumenti, koje oni izumiše ı usavršiše u tu svrhu kao: usturlabi, daire i rubtahte, sekstanti i oktanti, i priruéni udzbenici za njihovu uporabu, majstorska su djela jednostavnosti i preciznosti.

Arapi su prvi udarili temelj kemiji, a u proučavanju prirodnih znanosti zaveli eksperimentiranje; ont su uveli razdiobu prirode u tri сагзђуа, zoologiju, botaniku i mineralogiju, u_ botanici znatno nadmašili Grke ı Rimljane. a u geologiji bili blizu plutonizma i neptunizma. Oni su izumili Alenbik, spravu za destilaciju, otkrili razliku izmedju baza i kiselina, izveli različite načine njihova spajanja ı prvi počeli upotrebljavati mineralne otrove kao blage i djelotvorne lijekove. Umjetni led pravili su oni 500 god. prije nego se Je počeo praviti na Zapadu. Njihovim posredovanjem upomala je Evropa moSus, manu, Seéer i njegove preparate, Surup i Jolap; eliksir, alkohol, alkali su njihova imena, preparate od žive, destiliranu vodu i razna ulja oni prvi izniješe.

Arapski vodovodi nemaju teških i skupih akvedukta kao rimljanski, Jer su znali da se voda v cijevima može voditi preko polja i dolina ı opet izvesti na uzvisine.

Oni su nam donijeli kineski papir, a širenje kineskog baruta, toga ubilačkog sredstva, parirali su prenosom Busole. magnetske igle, i time ublažili njegovo nečovječno djelovanje.

Elhazen је čitao ovu molitvu svome učitelju „Bože, smiluj se dusi Ebu-Rejhana, jer je on prvi napravio tablicu specifične težine svih tJelesa. Ja pak dodaje učeni Draper, molim istoga Boga. da dušu Elhazena pridruži duši Ebu Rejhane, jer je Elhazen prvi pronašao da svjetle zrake iz svemira dopiru do našeg oka u formi krivulje. a ne pravca, i tako korigirao pojam o položaju nebeskih tjelesa.“

Islamski narodi i njihovi učenjaci ostavili su neizbrisive tragove na kopnu ı moru, a na nebeskom svodu visoko stoji Zenit (Semt) nad čitavim svijetom. oko nJega pa preko čitava svemira redaju se mukantare, osvijetljene zvijezdama: Algol, Aldebaran, Atair, Betelgeuze, Fomelhot, Deneb i mnoge druge, koje ce sjati dok je svijeta i vijeka i pronositi slayu onih. koji im ime nadyjese.

421