Jugoslovenski Rotar

ЗДРАВСТВЕНЕ ПРИЛИКЕ НА СЕЛУ Др. Ђура Деканић, Р. К. Петровград.

O здравственим приликама на селу се много говорило у нашим лекарским круговима и конгресима, где су се изнашала разна мишљења и предлози, како би се најлакше и најбоље извршила хигиенизација нашег села. Пошто наслов ове теме обухвата врло обиман и значајан проблем, а услед техничких разлога, на овом месту не може се као такав третирати, јер су узроци ниском здравственом нивоу пашег села врло сложени, многобројни и разнолики, то смо принуђени, да се само најосновнијих и најглавнијих момената дотакнемо не упуштајући се у детаље.

Одиста, не само код нас, него п свуда око нас, па и далеко од нас не само здравствени него и сви проблеми села долазе на дневни ред студија, испитивања и стварања. При томе се свуда констатује, да су проблеми села, сви, па особито и здравствени били до сада пренебрегавани.

До сада је село било остављено само себи често напуштено, занемарено или равнодушно посматрано у његовим заблудама, злим навикама, штетним начином живљења и владања, као и у његовој тешкој борби за живот, на његовом често примитивном, бедном и ниском животном стапдарду у свеошштој кризи која је и њега захватила. Није се питало о његовом рађању и умирању, о његовом дому и породици итд.

Село и насеље уопште је важан и сложен проблем са гледишта социјалне медицине. Он је уско везан са скоро свима социјално-медицинским питањима, јер човек као социјално биће живи у насељу, у њему развија своју социјалну делатност, а под његовим разноврсним утицајима се мења и здравственост грађана. Према томе — хигијена села и насеља је животна потреба не само за појединца, већ и за цео народ. Како је наша земља претежно земљорадничка, то су и проблеми села самим тим и опште народни и државни проблем.

Здравствене прилике на селима не задовољавају ни најосновније принципе савремене хигијене, оне су рђаве, оне су понекад очајне. Да то нису претеривања најбоље пам сведочи тај факат, да је наша земља међу последњима у погледу смртности одојчади (до 25%), смртности од туберкулозе (80%) и њене раширености.

Стан. Једно од најважнијих разлога овој великој смртности је проблем становања на селу. На селу обилују сви услови нехнгијенског стаповања као: тескоба, пренатрпаност и влажност одаја, слабо проветравање, недостатак светлости, најпотребније чистоће, као и последице тога стања, које су изражене читавим низом т. зв. оболења: тифус, реуматизам, рахитис, затим лако преношење трахоме, кожних и полних оболења (екетрагенит. сифилис).

Пролазећи кроз села врло често спазимо какву споља лепо зазидану високу кућу, ми унапред претпостављамо да ће у њој распоред бити сигурно погрешан. Половину зграде чине обично непотребни ходници или велике гостинске собе, које служе само зато да у години-дана приме 2—8 пута госте о слави, свадби и другим свечаностима. Сва чељад обично спава,

423