Jugoslovenski Rotar

novim kombinovanim procesom: sumporz:dušična kiselina, koga nazovu »procesom solarizacije«. Goodyear vjeruje, da je našao konačno riješenje kaučukova problema i baca se na fabrikaciju kaučukovih predmeta po novom procesu. Prva poručbina države na nepromočive poštanske torbe, proizvedene tim novim: proce: som, pokazale su se — kod ispitivanja na trajnost i uticaj topline prije isporuke — da ne odgovaraju jer su se raspadale i otpale od ručica pri nošenju. Glas o ovom novom neuspjehu Goodyearovom brzo se raširi i javnost ponovo povlači svoje povjerenje prema njemu i njegovim produktima da mu ne ostaje drugo do potpunog povlačenja. Bolestan i bez prebijene pare on i nadalje vrši svoje pokuse sa kaučukom.

Ali jednog dana u mjesecu maju 1839 godine desio se obrat na njegovu korist i neprolaznu slavu izumitelja vulkanizacije kaučuka. Razgovarajući u kuhinji svoga stana, u svom laboratoriju sa svojim prijateljima i pokazujući im svoje eksperimente sa kaučukom slučajno mu iz ruke ispadne jedan komad kaučukove mase sa sumporom na vruću ploču peći. Kaučuk se sprži i stegne u jednu koži sličnu masu, za svakoga drugoga možda neznatan do: gadjaj ali iskusnom oku Goodyearovom ovo je bila podloga za jedno novo otkriće, danas poznatu vulkanizaciju kaučuka. Ovaj slučaj omogućio je ponovno oZivljenje kaučukovog problema i njegove industrijske primjene. To je bio dar jednog osiromasenog, ali tvrdo vjerujućeg izumitelja, skeptičnoj javnosti i cijelom čovječanstvu!

Trebalo je gotovo dvije godine, da je Goodyearu uspjelo uvjeriti javnost da je konačno ipak postigao cilj putem vulkani: zacije sirovog kaučuka sa sumporom, ali tek godine 1842 dobiva potrebnu finansijsku pomoć za realizaciju svoga izuma. Sa Zajz: mom od 50.000 dolara započimlje fabrikaciju gumene robe iz kaučuka, zaposli svoja dva brata u poslu, a on, dosljedan svome pozivu vraća se ponovo па eksperimentiranje i proiznalaženje novih produkata iz gume. Goodyearova ljubav za eksperimen: tiranje i iznalaženje je ujedno njegova slabost, jer ostavlja po strani fabrikaciju i brigu oko nje. On ima stoga mnogo neprilika sa svojom braćom, koja su išla za što boljim i većim iskoriS¢ivanjem njegovog izuma, i koja nisu vidila velike koristi u novim iz: nalazenjima gumenih produkata, za koje nije bilo tada prodje. Amerikanski patent za vulkanizaciju kaučuka podijeljen mu je tek godine 1844. nakon velikih borbi u nizom patentnih procesa, koje je vodio spretno i konačno dobio advokat Daniel Wedster.

Dohoci od njegovih patenata omogućili su Goodyearu, da posjeti Evropu u nadi, da plasira svoje patente. U Londonu otvara svoju vlastitu, skupo plaćenu izložbu gumenih artikala u Cristal Palaceu u Hyde Parku. Ova izlozba imala je svrhu, da pripoz mogne, da mu Engleska prizna njegov izum i podijeli željeni paz tent. Izlozba je postala u Engleskoj popularnom, ali patent svejedno nije dobio. Preko Kanala dolazi u Pariz sa nadom da plaz: sira svoj izum i svoje patente u Francuskoj, otvarajući svoj vlaz stiti paviljon na Svjetskoj izložbi u Parizu. Njegova izložba gu: menih artikala bila je veća i potpunija od one u Londonu i stoz

25