Jugoslovenski Rotar

"Вг. Јар. Махо Jovanović: »Referat o predavanju Dr. L. Mijajeva u R. CIL »Da li je moguće očuvati mir bez pripreme za rat«. 1

Br. V. Ristić: »O novim porezima« predvigjenim amandmanom u Fin. Zaz konu.

Brat Ing O. Groff direktor 77. Srednje Tehn. Skole pozvao je braéu na film iz rada metalne industrije koji je pri kazivan na njegovom Zavodu.

Na’ brat Dr DuSan Jeftanovie је рог novo izabran za predsjednika Trg. Ind. Komore u Sarajevu.

*

Na poziv R. Cl. Karlovac poslali smo im za pomoć siromašnoj djeci postradaloj od poplava Dim 500.—

~

Naše sastanke posjetili su slijedeći gosti:

Rotari: Dr, Georg Wettstein, advokat iz Ziricha koji nam je tom zgodom govorio o privr. prilikama u Švicarskoj i Hotel. industriji.

Brat Aron Alkalaj, R. Cl. Beograd.

Br, Anton Krejéi R. Cl. Maribor.

Nerotari: gg. Relja Petrović i Savo Baz bić, direktori banaka.

*

U zadnja dva mjeseca izvršili smo potrebne predradnje i formalnosti, za popunu slobodnih kvalifikacija i primaz nje movih članova, tako ida ćemo po zaz vršetku ljetnih mjeseci — početkom jez seni moći dzvršiti svečani prijem naše nove braće rotara.

SKOPLJE, — U mesecu julu t. g. Roz tary klub Skoplje odrzao je pet redow nih sastanaka sa prosečnom frekvencijom 62,03. — Brat guverner Slokar učinio je 5. VI. zvamičnu posetu mašemu iklubu. Na sednici uprave i па svečamom saz: stanku toga dana brat guverner je opSirпо боуопло о гадастпа rotarstva i naroz čito se zadržao na radu kluba ukazujući na mogućnosti za rad u narednoj godini. Prilikom pozdrava brat pretsednik Ilić podario je od strane kluba bratu guver: neru za uspomenu na ovu posetu umectz nički izradjenu kopiju freske sv. Jovana, a br. guverner je za uzdarje dao klubu svoju fotografiju. — Na sastanku od 23. VI. prošlogodišnja uprava predala je dužnost novoj upravi, kojom prilikom je bilo razgovora o radu u prošloj 1 пате» rama wu. idućoj radmoj godini.

"Tokom meseca održano je više pre: davanja. Tako je brat Jelačić 2. VI.

36

održao aktuelno predavanje o baltičkim zemljama, zadržavajući se naročito na istorijskoj prošlosti i geopolitičkom poz ložaju ovih zemalja. Povodom posete br. guvernera održao je br. Mukičević dokumentovano predavanje »Opšte sta nje privrede u Vardarskoj banovini, u kame je izmeo u procentima veličinu obdelavane zemlje, natin obdelavanja, zatim je redom govorio o proizvodnji zitarica, imdustriskih biljaka, o уобатг stvu, stočarstvu; Žživinarstvu i ribolovu. Br. K. Popović govorio je na sastanku od 16. VI. o zamatstvu u Južnoj Srbiji, ukazujući na okolnosti koje ometaju jaci razvoj ove privredne grane. Na saz stanku od 30. VI. imali smo dva stručna predavanja br. M. Čemerikić izneo je stanje ı razvoj stručnih škola u Vard. banovini, dokumentujući se obilnim staz tističkim podacima, a br. V. Bogdanoz vić je govorio o radu па шпартедјепји turizma u bamovini, konstatujući stalni napredak i poboljšanje uslova za razvoj. — Klub je preko karlovatkog kluba do delio skromnu pomoé poplayljenima u Karlovcu.

SLAV. BROD. U mjesecu junu o. g. bili su sastamci odlično posećeni, u се tiri redovita sastanka polučena frekvenz cija iznosi 95.3lposto. Odrzani su razni referati. Na 27, VI. o. g. nova uprava preuzela je dužnost. Za postradale pri godom рорјауе зађгапо i svrsi privede: no Din 700.—

SOMBOR. 6 VI Brat Andjal osvetlio nam je problem izolacije stana. Vlaga u zidovima je česti uzrok raznih bolesti te je otstranjenje vlage zadalo priličnu bri: gu mašim gradjevinarima. Nestručnjaci, obično zidari često puta zamažu vlažne zidove cementom, pa se kasnije kuće= vlasnik čudi zašto se vlaga podigne iznad cemenftiranog zida i pojavljuje se u još većoj visimi пебо pre. Bez priznavanja odnoseće se teorije ne može se suzbiti to zlo po zdravlje i br. Nandor je vrlo lepo prikazao razne načine uspešne izolacije za što su ga ostala braća nagradila burnim aplauzom.

13 VI. Bratu pretsedniku se opet pruz za prijatna prilika da čestita br. Kristo: forovicu Sto je izabran za ppretsednika ovd. Polj. berze a br. Altmanu za Clana uprave gde im se pruža veća prilika za služenje. Br. Blaževac je posetio R. C. Varaždin te je referisao o tam. sastanku o veselom postssastanku Кој је — po njegovim rečima — mnogo veseliji i uspješniji nego kod nas. (Naša su mu braća obećala da će se u tom pogledu za do: gledno vreme popraviti), Postradalima od poplave u Karlovcima i Nišu poslali