Jugoslovenski Rotar

~

smo 200+200 din. Brat Muller referisao je o pokretu ovd. Udruženja penzionera da bi oni podigli svoj. dom za smještaj svojih članova. Malo živom fantazijom ispitivao je mogućnost da li se kod nas može podići moderan veliki »Hotel Pen: zionera« sa prostranim uredjenim рате kom. Stručnjaci realisti uzeli su reč i satrli mu san sa ciframa za koje su poč trebna sretstva jeftina, a dok toga nema, ne može se ostvarivati ova lepa zamisao.

20 VI Br. Dr. Blaževac, čovek bez de: ce prikazao je ma vrlo složen način problem vanbračnog deteta u svetlosti na: šeg zakonodavstva. U mašoj državi ima više pravnih područja ma kojima se na razne načine staraju o ovoj deci a ma našem pravnom području dolazi do naj: većeg stepena primenjivanje socijalnog shvatanja o opskrbi te siromašne dece i postoji već jak pokret da se i ma tome polju zakonodavstva postigne što sko: rije izjednačenje. Brat Paja je dobio zasluzeni aplauz.

Vazdusno jedrilitarstvo uhyatilo je korena i kod ovd. gimnazijske omladine ali kako taj lep i koristan sport — kao svaki sport — iziskuje prili¢na sredstva, deca su zapala u teškoće i njihov je aparat ostao polu svršen. O njihovom radu je referisao br. Muller, te su svez strano ispitivane mogućnosti kako bi oni što pre mogli uzletiti i odredjena su br. Popović, Ing. Balog i Muller da ovim nasim bezmotornim pilotima priskote u pomoć, da organizuju rad i da po tome čine potrebne sugestije kako bi taj sport i kod nas dobio stalan karakter, prvenz stveno u korist školske omladine.

27 VI. Usled toplih dana, braća se рог lako razilaze u razne banje i u clubu teme postaju sve lakše. Br. Muller je rez ferisao o raznim vestima iz rotarske Stampe, a br. Balog je odrzao predavanje »O barabama« Ovo je vise licilo na reportažu sa lica mesta o ljudima koji kopaju, toyare, prevoze zemlju, o pez éalbarima posebne kategorije, koji lutaju iz jednog kraja države u drugi, prez ma tome gde se koji posao pojavi. Priz kazuje mjihovu organizaciju u »bandamac“ pod vodstvom »bamdazgazde«, naz čin mjihovog života, ishrane fe količinu тај је Која ti ljudi popiju kada usled kišnih dama ne mogu da rade. Brata Baz loga su toplo aplaudirali za njegovo duz hovito prikazivanje. Inače se spremaju izvještaji stare Uprave i program nove Uprave da se odredi pravac rada za novu 1939:1940 godinu.

STARI BEČEJ. — Klub u toku minu:

log meseca imao je 5 sastanaka sa pro: sečnom frekvencijom od 81.63%. Na

drugom sastanku br. Ljiljak drži van: redno uspelo predavanje »O Dunavu i razvoju plovidbe na njemu«, iznašajući u slikovitim crtama vanredne i jedinstvene lepote Djerdapskih klisura. Klub одаје pumo priznanje br. Dr. Vujiću, staresini Starobeéejskog Sokolskog DruStva za uspeli Sokolski slet, koji je odrzan u St. Bečeju 4 juna 1939. Klub je pohitao pozivu bratskog R, C. Karlovac za pomoé postradalima u poplavi i votirao iznos od Din 500.—. Poslednji saz stanak stare Uprave održan je na Vencu u Fruškoj Gori u okviru sestrinskog vez Сега, па kojem su uzeli priličan broj braće, kako iz R. C. Novi Sad, tako isto članovi R. C. Petrovgrad. Ovaj sastanak je uvelitao svojom prisutnos¢u brat Dr. Belajčić, koji je održao lepo izradjeni govor u kome je izneo Bogom dane le: pote naše planine Fruške Gore. — Za nevoljne je skupljeno u ftoku meseca Din 913.—.

SUBOTICA. U toku mjeseca juna održao je klub četiri sastanka sa pro sječnom frekvencom od 55.46 posto.

Kako je br. pretsdenik Dr. Lipozenčić već ranije morao da otputuje to je nova uprava preuzela dužnost već 21. juna i odmah pristupila radu. Već su imenovaz ni svi odbori i pododbori i u toku je sačinjenje programa rada za cijelu go-

iu.

U cilju sanitarnog. kulturnog i mate: rijalnog podizanja okolnih dobrovoljač: kih kolonija donio je naš klub još svojez dobno odluku, da jedna komisija, koju sačinjavaju braća Roth, Dr. Momirović i Sokčić, obidje ova maselja i podnese klubu konkretne prijedloge. U medjuyrez menu uspjelo nam je zainteresirati za ova naselja Banovinu, te je kolonije obi: šao Ban Dunavske Banovine s bratom drom Momirovićem, podijelivši ujedno pomoći u vismu od Din 20.000.— Ne: zavisno od toga, kao i našeg nastojanja, da Banovina pruži daljnju pomoć kolo: nistima, obišla je naša komisija ova na selja i saslušala želje naseljenika. Pomez пшта komisija podastrijeti će klubu svoje prijedloge radi efikasne pomoći potreb: nim naseljenicima, čije je stanje teško.

U klubu su održana slijedeća predavanja i veći referati: br. Šokčić: »Aktue elna reportaža«, br. Dr, Vujić: »Kako niz kotin utiče na zamorenost čovjeka«, br. Roth: »Rotarstvo i prilike u Australiji« i br. Dr. Diamant: »Ideal sluzenja u kosovskom narodnom ciklusu«.

SUŠAK. Na sastanku od 24. juna sve: čano je zaprimljen u članstvo brat Ing. Lujo Rac. Tom svečanom činu baš je

37