Jugoslovenski Rotar

prisustvovao i brat guverner Dr, Slokar koji je tog dana službeno posjetio maš klub. Prigodom službene posjete brata guvernera doslo je u vise navrata do spontanih manifestacija rotarskog druz zeljublja. Dne 1. juna naš brat Smokvina posjetio je bratski klub u Sofiji, gdje je bio dočekam upravo sa bratskom gostoz ljubljivošću. U vidu širenja služenja mez dju narodima, pogotovo onih ma Balka: nu, maš je klub ponudio klubovima mu Varni RuSe. BukareStu, Ateni i Patrasu, izmjenu tjednih izvještaja. Na sastanku od 14. juna sabrana je izmedju članova svota iod Din 1000, za potpomaganje poz stradalih od poplave na području karlo: vačkog kluba. Dne 28. juna odrzan je sastanak u gostioni Ćabrijan u Martin: šćici, pa je tom prigodom izvršena priz mopredaja funkcija novom 'upravnom odboru. Uslijed nastupajućih ljetnih fe: rija frekvenca je nešto u opadanju, tako da je tokom mjeseca iznosila prosječno 60.97 posto. Predavanja i referate održa: li su braća: Vlado Devčić 7. juna o пог vom kolektivnom ugovoru grafičkih rad nika, Nikola Bolf 14. juna o stanju naše trgovine drvom, te Milorad Smokvina 24. juna o trgovačkom prometu sa Hu garskom. Po svim ovim pitanjima bile su povedene opSirne i Zive debate.

_SIBENIK. Ovim mjesecom završava: jući ovu burnu rotarsku godinu maš је klub održao punih 5 sastanaka, na koji: ma se Je raspravljalo o svim rofarskim pitanjima, a naročito danas aktuelnim medjunarodnim problemima.

Završavajući ovu rofarsku godinu, konstatovati nam je, da je rotarski rad u istoj na najvišim mjestima bio veoma intenzivan i da je baš moguće, kako nam Je to i prilikom svoje posjete od brata guvernera Dr. Slokara istaknuto, taj тог tarski rad sprijetio i obuzdao razbuktale strasti u nemirnoj Evropi.

Cijela ova rotarska godina skoro od SVOg samog početka ispunjena je stalnim medjunarodnim zapletajima, stalnim nemirom i živčanim iskušenjima, pa mjenim zaključenjem mlazimo u novu, punim povjerenjem u visoku svijest i čoyvJečnost vodećih u svijetu, pa time i dubokim uvjerenjem da će ova biti u znaku smirenja i pomirljivosti.

Rad je našeg kluba u ovoj godini bio baš najviše posvećen toj medjunarodnoj zategnutosti, pa je u tom duhu i тазрог loženju i ovaj posljednji mjesec prošao. J Sastancima 15-og j 22-08 prisustvovao je kao gost Baldasar arh. Helen iz R. C. Split,a frekvencija ovog mjeseca iznosi 62.3 posto.

38

VARAŽDIN. — Zapravo smo u ovom mjesecu imali šest sastanaka, pet redov: nih, petkom, i jedan na Raynoj Gori kraj Varazdina, jedne subote. Ovaj smo izvanredni sastanak označili brojem 447a. Pribrojimo li ovome sastanku prvi i zadnji u mjesecu, koji su svi bili poz svećeni u prvom redu gajenju drugar stva, vidimo da smo tri sastanka posvez tili I rotarskom cilju. Njemu su oni od lično služili, naročito zadmji, održan u vinogradu br. Kalafatića.

‘Klub je posjetio br. dr. Blazevac iz Sombora kao i naš bivSi Glan g. Stegniбек 12 Varazdina, te ne-rotari gg. inz. Placerijano iz Krapine i Saboli¢ iz Маг таг Шта.

Iz zvanja predavao je br. dr. Kalafa: tić o temi: Zašto je trebalo 50 godina 2 se antisepsa uvede u medicinu? (Il

10).

Za bijednu djecu poplayljenih iz Karlovca sakupljeno je dinara 500.—. Klub stalno potpomaže siromašna ı vrijedna studenta Visoke umjetničke škole u Za: grebu.

VELIKA KIKINDA. — U mesecu junu beleži naš klub svega četiri sa: stanka, ma kojima su održana sledeća predavanja: Stojanović Jovan održao je predavanje: »Značaj i uloga srednjih i malih novčanih zavoda za privredu sela i grada«. Gost nerotar profesor Dr. Miz šković održao je uspelo predavanje iz astronomije, dok je brat Dr. L. Semze održao maročito uspelo predavamje: »O raku«. — Rotary Clubu u Karloveu doz značio je naš Klub 500.— dinara kao pripomoć za postradale od poplave.

VINKOVCI. — U mesecu junu odr: Zana su četiri sastanka, koja su u glav: nom bila posvećena drugarstvu. — Na jednom sastanku održao je predavamje br. Mandrovi¢ Branislav o Izabranim odborima (sudovima dobrih ljudi). Predaz vač iznosi organizaciju navedenih odbora i podvlači, da su dsti ustanovljeni za rešavanje spornih odnosa izmedju služz: bodavaca i služboprimaca navedenih u zakonu o radnjama, Opisuje postupak i navodi da su odbori nadležni samo za sporove kojih vrednost ne prelazi Din. 12.000.—

Na sabirnu akciju R. C. Karlovac klub je poslao pripomoé za poplayljene u iznosu od 500 Din,

VRŠAC. — U toku mjeseca juna odr: zana su četiri sastanka sa ртозјеспот mjesečnom frekvencijom od 70.37 7. Na našim redovitim sastancima pratili smo rad drugih klubova čitajući njihove za pisnike i rješavali smo naša tekuća pi