Jugoslovenski Rotar

~

tanja. Sastanci u ovome mjesecu naroz čito su posvećeni drugarstvu. U tu svrhu održana su dva sastanka u restauraciji gradskog parka pod vedrim nebom. Naz ročito je uspio sastanak na Petrovdan, kada smo proslavili u okviru jedne se strinske večeri imendan brata Krauzea pored dobrih kapi vršačkog vina 12 рог druma slavljenika. Na ovome sastanku održao je br. Dušan Kolarović svoje vrlo interesantno predavanje pod naslovom »Pravna država«.

Povodom osamdesetogodisnjeg rodjendana našeg slavnog slikara — vrStanina — prof. Paje Jovanovića br. Dr. Evgen Klier u okviru svoga predavanja dao nam je biografiju umjetnika.

Na petrovdanskom sastanku brat Dr. Dika Stefanovié primio je syoju novu dužnost — dužnost prefsednika Kluba — za 1939:40 godinu i izvršena je primoz predaja.

Na molbu bratskog kluba Karlovac votirana je svota — pripomoć — od 400 dinara poplavljenicima.

VUKOVAR. — U početku ovoga mjez seca iobavijestio nas je bivsi ¢lan prof. Adolf Kiai¢, koji je premjeSten па realnu gimnaziju m Prijedor, da tamo postoji interes za eventualni osnutak Rotary Cluba. Bratu Klai¢u poslala je uprava kluba propagandni materijal i sve upute za radove ma osnivanju noz voga kluba. O toj akciji obaviješten je i brat guverner i R. C. Banja Luka, koji ée dalje postupati u smislu rotarskih pravila. — Na apel R. C. Karlovac, da se priteée u pomoé¢ poplavljenima, nas je klub skupio svotu od 1050 Din., koja je dostavljena preko R. C. Karlovac žrtvama poplave. — Radi gajenja druz garstva odlučeno je, da će se u ljetnim mjesecima barem jedampnput prirediti zaz jednički izlet u blizu i dalju okolicu. Dana 11. juna o. god. priredio je veći broj članova izlet u Bogojevo, gdje su proveli jedan dan u prirodi na obalama Dunava. — U toku ovoga mjeseca održali su predavanja: br. Čedomir Gjorz gjević, član R. C. Zemun o poreskom olakSanju kuéarine po čl, 37/IL. zak. o neposrednim porezima i g. Dr. Vladimir Dvornikovié iz Beograda: O karakterologiji Jugosloyena. — Br. Dr, Turk upoznao je članove u kraćem referatu o zaključcima Kongresa gradova и Веог sradu, koji je medavno održan, а па kome je on učestvovao kao jedan od delegata općine стада Vukovara. Saz držaj rezolucije, koja je tom prilikom donijeta na „kongresu jugoslavenskih gradova, bio je predmetom diskusije mez

dju članovima, koji se uvijek imteresuju za komunalna pitanja. — 26. VI. posjetio je klub pastpredsjednik R. C. Zagreb ibr. Dr. Stjepan Mlinanri¢, poznati rotarski pionir, koga je cijeli klub srdačno primio.

ZAGREB. — Interesantnim predavanjima i referatima bio je ispunjen zadnji mjesec u rotarskoj godini 1938/1939.

Manja razlika u frekvenciji na niže znak je da je počela ljetna sezoma.

Rotar ing. Dragan Kreković u svom predavanju iz zvanja dao je na sastanku od 5. juna о. g. sliku opskrbe grada Za: greba vodom. U kratkom uvodu .dotakao se je uloge, koju je opskrba vodom već u staro doba igrala kod naroda, a zatim je govorio o postanku zagrebačkog Yo: dovoda, te o gradnji novog vodovoda, koga će se gradnjom početi tokom godine 1940.

Na sastanku od 12. juna o. 6. održao je gost-predavat g. Lujo Safranek-Kavic predavanje o »Velikim izložbama i sajmovima«, u kojem je prikazao bit i raz: vitak, te principijelnu veliku razliku 122 medju izlozaba i sajmova. Konac pre davanja posvetio je 'osnutku Zagrebać: kog Zbora i njegovom razvitku.

Sastanak od 19. juna bio je u znaku četvrtog cilja. Posvećen je bio Francuskom narodu, a rotar Josip Horvath, novoizabrani pretsjednik, odrzao je predavanje o »l50-godi8njici francuske revyolucije«. Na zadnjem sastanku dne 26. juna о. g. izvršena je primopredaja pretfsjedni: čke dužnosti, kojom su prilikom otstu: pajući i nastupajući pretsjednik odrzali vrlo lijepe i sadržajne govore. Zatim je naš počasni član Edo Marković u zanimivom referatu mprikazao ovogodišnju žetvu pšenice, njezino plasiranje odnosno unovčenje.

ZEMUN. — Klub održao je u junu 5 redovitih sastanaka sa prosečnom frek: vencijom od 75.82 posto. Pored mastale vrućine ,klub je za celo to vreme угедг no radio. Održano je 3 predavanja i 5 referata. Osim toga klub je pozivao mnoge gosfe a i sami članovi kluba po: setili su druge domaće iklubove, kao što su i maš klub mnoga braća iz domaćih klubova posetili.

Na prvom sastanku 1. VI. na poziv brata Stefanovića u prisustvu 10 gostiju iz privrednog sveta Zemuna i Beograda, Generalni sekretar Trg. komore iz Beo: prada g .Svetislay Marodi¢, odrzao је vrlo opširno i interesantno predavanje: »O bitnim promenama u privrednom Ziz votu sveta nastalim za vreme Svetskog rata i posle njaga«.

39