Jugoslovenski Rotar

fakodjer svrha da sakupi sve ljude te da ukloni sve ono što ih razdruzuje.

Više od 9.200 rotara, mnogi od njih praćeni svojim suprugama i obiteljima, putovali su brodom, zrakoplovom, željeznicom i autom, da uzmognu sudjelovati na ovom jedinstvenom doga: djaju u godini razvitka, napretka i uspjeha Rotarstva.

Oni, koji su stigli u Cleveland u nedjelju dne 18 juna, najavili su se u Convention Auditorium-u te su sproveli ostali dio dana sa svojim drugovima rotarima, mnogi od njih u vanrednoj i ukra: šenoj, primjerenoj okolini International House of Friendship (in: ternacionalna kuća prijateljstva). Ostali su iskoristili priliku da uživaju u ljepotama grada Clevelanda. Vrlo uspjelim koncertom, priredenim u Convention Hall-u po Singers Clubzu iz Сјехејапага završen je prvi dan.

U ponedjeljak, dne 19 juna, rano u jutro bilo je otvaranje sjednice Council of Legislation, Extension Assembly, Crippled Children Assembly te Club Song Leaders Assembly. Prva ple: narna sjednica konvencije 1939 održana je u ponedjeljak poslije podne sa svim odgovarajućim svečanostima. Već od početka prve plenarne sjednice, uzbudljivi dogodjaji nizali su se s gotovo mez haničkom preciznošću koja je ukazivala na vanrednu organiza: ciju. Sve sami nezaboravni utisci — skupština — hiljade uzbuđenih glasova — poziv predsjedatelja odbora konvencije na rad pozdrav i dobrodošlica sa strane Johna W. Brickera, guvernera drzave Ohio te naéelnika grada Clevelanda Harolda H. Burtona, zatim pretsjednika Rotary Clubza u Clevelandu Jack Uorthza pretstavljanje pretsjednika Rotary International Georgeza C. Haz gera te drugih funkcionara Rotary International i mnogih Glanova odbora — pozdray pretsjednika Hagera u kojemu podvlači, da nikada ranije nije bio tako duboko impresionisan punim znače: njem Rotarstva. On je to izjavio, iako je pozdrav bio upućen jednom zaista internacionalnom skupu, ljudima, koji su se sastali u zajedni¢kom sporazumu iz sviju zemalja svijeta. Pretsjednik Hager potaknuo je sve rotare i Rotary klubove da uéestvuju Sto Zivlje u »Rotary Observance Week« (Rotarski tjedan za vrSenje propisa), Кој; се se službeno održati od 18 do 24 februara 1940. Prva plenarna sjednica zaključena je i odviše rano. Iza toga su održani saz stanci delegacija Udruženih Američkih Država, Velike Britanije i Irske, Kanade i New Foundland: zatim Advisory Assembly latin: ske Amerike, sastanak za upoznavanje mladeži, sastanak vodja Vocational Craft Assembly, te druge skupStine. U ponedjeljak uvece rotari su uZivali u glazbi Cleveland Symphony Orchestra kojom je priredbom uprayljao rotar Rudolf Ringwall.

Na drugoj plenarnoj sjednici u utorak ujutro najprije su čitani uvodni izvještaji odbora za prijavu, odbora za ovjerovz ljenje, Councilza of Legislation, iza češa je rotar Peter K. Emmons, Pennsylvania, uputio topli poziv na služenje u klubu naglasujući, da je drugarstvo srce rotarstva. Zatim je slijedio pozdrav pun nadahnuća Emeritus pretsjednika Paula P. Harrisa. Iza adrese osnivača P. P. Harrisa slijedila je vrlo interesantna diskusija o predmetu »Rotarstvo za mladež« sa stanovišta mla-

6