Jugoslovenski Rotar

Ovogodišnja žetva na sjevernoj hemisferi dala Je odlične rez zultate. Kanada će sama iz ovogodišnjeg prinosa moći da izveze oko 700.000 vagona a i Novi Sad daće izvozni višak bez obzira na prelazne količine. Podunavlje cijeni svoj izvoz na 200.000 vagona, dok se o Rusiji ne čuju nikakve vijesti, ali se i ona može smatrati izvoznikom sa lanjskom količinom od 100.000 vagona. Za Južnu Hemisferu može se dakako zasada samo kazati da Je sjetva u najvažnijim. zemljama — Argentini, Australiji i Južnoj Africi izvršena pod vrlo povoljnim uslovima i da se tamošnje prilike rebus sic stantibus posmatraju optimistički.

Kod ovoga stanja stvari može se samo očekivati dalje povez ćanje neželjenih prelaznih količina. Pozicija pšenice stalno se kvari i nalazi svoga odraza u drobljenju cijena. Nova je kriza u punom jeku. Ove prilike može iz temelja da promijeni politički razvitak u svijetu: njegovo pogoršanje povećalo bi cijenu, a nje govo poboljsanje pogorSalo bi je. Pogoršanje međunarodnih odnosa u smislu ratnih konflagracija znači devastaciju i povećanje potrošnje u nedogled, a poboljšanje tih odnosa sa razoružanjem, stvarnom i psihološkim, rasprodaju ogromnih stokova za rezervu,

S obzirom na srazmjerno mali izvozni višak naše zemlje ona se relativno lakše odupire općenitom razvitku cijena na slobodnim svjetskim tržištima. Naše izvozne mogućnosti na kontingente u Njemačku i u Italiju daju nam priliku da jedan dio velikih dispariteta u cijenama pokrijemo na račun naših pogodnosti koje uži: vamo u fim zemljama. Ža ostale diferencije Privilegovano izvozno društvo raspolaže fondovima za intervenciju, prikupljenim u bo: ljim vremenima.

NeJasna situacija žetvenog prinosa u zemlji u svakom slučaju upućuje na obazrivost, jer od stanja zaliha u zemlji zavisi i tempo naSeg izvoza, zavisi i razvijanje naše unutrašnje cijene koja često puta — kako je to iskustvo ranijih godina pokazalo — može da premaši i direktivne cijene.

Dosada su prodavci pšenice u srazmjerno velikoj mjeri proz davali robu tako da je od 22 jula o. g. Privilegovano izvozno društvo kupilo preko 8.500 vagona, dok Je lane u isto vrijeme kupilo svega 630 vagona.

Ove se velike količine ovoga puta Javljaju u vezi sa izmiriz vanjem poreskih obaveza zemljoradnika koji su navikli da svoju porezu plaćaju neposredno poslije žetve, a zatim naročito i zbog činjenice da se u ovoj godini mlinovi, snabdjeveni brašnom i sta rom pšenicom, gotovo i ne pojavljuju kao kupci na tržištu.

Privilegovano izvozno drustvo lako ée preuzeti i najveée koz licine robe jer mu stoje na raspoloženju što sopstvena sredstva što krediti u tu svrhu preko Din 500,000.000.— i jer ima moguć: nost plasmana za količine koje daleko premašuju kupovine.

eee

ISPRAVAK Pretsjednik Rotary kluba Stari Beéej je dr. Djordje Debeljaéki a ne

dr. Emil Lazić, kako je štampano na str. 47 prvog broja »Jugoslavenskog Rotara« pod »Pretsjednici i tajnici klubova«,

60