Jugoslovenski Rotar

ŠVAJĆARSKA ZEMALJSKA IZLOŽBA Zurich — 1939 Julije John, R. C. Novi Sad.

Ako se danas općenito govori o izložbama, onda se svuda može konstatovati izvesna zamorenost od izložaba, s jedne strane što se pri tome zamišlja kolektivni prikaz proizvoda proširen raznim zabavnim atrakcijama, a s druge strane što mnogobrojni sajmovi svode pojam izložbe na šablonu, kojoj nedostaje velika privlačnost.

Švajcarska zemaljska izložba 1939 u Zurichu razlikuje se od ovih opšte važećih izložbenih načela i u pogledu rasporeda i iz: gradnje, štaviše i u pogledu svrhe u tolikoj mjeri, da jako i ugodno impresionira i zamorene od izložaba. Ovde se ne radi o iz: ložbi pojedinih firmi, koje vašarskom reklamom propagiraju svoje proizvode, štaviše i imena pojedinih izlagača ostaju u interesu celine diskretno u pozadini. Ovde postoji samo jedan jedini izlaваб, а taj je: Švajcarska, koja u prvom redu Švajcarcima a zatim inostranstvu pokazuje moralnu vrednost i sposobnost Ššvajcarz: skog naroda — udruženo, bez isticanja pojedinačnih interesa, delo je stvoreno kolektivno iz visokog patriotizma, a ne radi poslova!

Treba zamisliti sledeće: Švajcarska je kontinentalna zemlja, samo sa 4,2 milijona stanovnika, pored daljnih 500.000 Švajcaz: raca koji žive u inostranstvu ı tamo svojim mirnim i solidnim načinom vrše švajcarsku misiju. Odmah na početku izložbe stoji negde natpis: »Jedna kontinentalna zemlja — ni nafte, ni uglja, ni zeleza, ni zlata — ako bismo bili upućeni na sirovine naše Ze: mlje, živeli bismo kao ljudi kamenog doba!«

I ta mala kontinentalna zemlja sa najnepovoljnijim što se da zamisliti prilikama u pogledu poljoprivredne proizvodnje, gde 22 Kantona suvereno vladaju i svoj suverenitet surevnjivo čuvaju, čde postoje 4 državna jezika i razne veroispovesti, prikazuje u današnjem uzburkanom vremenu, u kom takoreći svakog časa može da bukne svetski požar, svojim gradjanima i ostalom svetu takovu vanrednu sliku svoje sposobnosti i svoje konstruktivnosti.

Simbol ove velike nacionalne manifestacije bio je: stotinama godina gčajeno švajcarsko jedinstvo. Bio sam u Zurichu nekoliko dana po otvaranju izložbe, radovi oko izložbe bili su dovršeni do zadnjeg eksera ı u jednom organu socijaldemokratske stranke u Zurichu pročitao sam: »Na dan svečanog otvaranja izložbe nisu se mogli viditi partijski ljudi, već samo složni ı nedeljivi Savez švajcarskih kantona, Кој! је u slobodi i nezavisnosti, usred pod: muklosti današnjice, izgradio snažnu simfoniju rada Jednog ma: log i ponosnog naroda«, a istog dana procitao sam govor biskupa iz Lausanne, koji je iz drugog tabora: »Izlozba nam pokazuje da Je naš narod narod braće, koja se medju sobom razume i vole.«

Izložba je postavljena vrlo sretno i mora da obraduje svakog posetioca, koji ima smisla i ljubavi za povezanost Života sa pri:

61