Jugoslovenski Rotar

nja čovečanskih prava i lične slobode. Vanredni primer Švajcar: ske dokazuje, da bi Evropejci najrazličitijih narodnosti mogli zajedno da žive i da rade, bez nacionalne mržnje, bez vojničkih pretnji i bez privrednog rivalstva, jedino i isključivo na osnovu zajedničkih ideala i medjusobnog poštovanja.

“ RAZMIŠLJANJA PO PITANJU NAMEŠTENIKA

Elek Viktor, R. C. Petrovgrad.

Po propisima rotarske institucije u običaju je, i posmatrano sa dubljih načela iz rotarske ideologije, to je smišljena i dobra praksa, da svaki rotarski pripadnik s vremena na vremće, prilikom redovnih nedeljnih sastanaka jedno opšte korisno predavanje održi, u prvoj liniji o svima vrednostima nauke iz svoga sopstvez: nog poziva kome on pripada u klubu po svojoj rotarskoj klasifi: kaciji.

Na taj način dolazi se do najboljeg orijentisanja koja počiva na jednom. stručnom i stvarnom obaveštavanju iz najvažnijih krugova ekonomskog i sveupšteg Života, te na taj način omoguz: ćuje jedno pravilno gledanje pod diskusiju postavljenih različnih problema i pitanja, što stvaraju predmet od opSteg interesa.

Posle ovoga kratkog uvoda neka mi je dopuSteno da predjem na temu koju sam sebi izabrao za analiziranje egzistencijalnog pitanja služeće klase, dakle radnika i nameštenika svih vrsta čije životno održanje počiva na njihovim službeničkim sposobnostima po individualnim fizičkoduhovnim moćima. Kada postavljeno pi: tanje uzimam za predavanje i u isto vreme ga u izvesnoj meri podyrgavam rotarsko ideoloskom analiziranju, pokazuje se kao potrebno da se ukaze na ogromnu vaznost u tome pogledu, da ovo pitanje obuhvata jedan ogromni kompleks od mnogih stotina miliona onih ljudi na ovoj zemljinoj kugli, čije duhovne ili telesne snage se stavljaju za ostvarenje Jednoga privrednoga cilja i čije životno održanje može da se ostvari samo iz delanja 510 otuda rezultima. Drukčije se to nikako i ne može zamisliti, nego da se ceo ljudski život u civilizovanom svetu razvija samo na OSnOYVU zakona i principa, koje život kao takve dovodi do izražaja u svojJoJ različnosti, sve postepeno u jednoj trajnoj žudnji za poboljšanje životnoga standarda, pri čemu se iz celishodnih razloga pokazalo kao neminovno potrebno da bitna životna pitanja budu obuhva: ćena u organizacijama.

Radničko pitanje, takozvano socijalno pitanje sadašnjosti obuhvata stanje i biće zaposlenih radnika svih vrsta u različnim preduzećima. I to stanje i biće u moralnom i socijalnom pogledu. Za zaštitu radničkih interesa stvoreni su socijalni pokreti Još pre mnogo decenija. Tek posle toga problem regulisanja radnickog pitanja bio je po samoj potrebi ozakonjen. Sa povecanjem faz

69