Jugoslovenski Rotar

Kao industrijalca interesovali su me naravno i radni odnosi u Švajcarskoj i po tom pitanju daje vrlo poučne podatke godišnji izveštaj Centrale švajcarskih saveza poslodavaca, koji je upravo sada izašao.

Nadnice su dostigle svoju najvišu tačku u god. 1920/30. Onda su pod uticajem privredne krize počele da padaju — 1936 god. došlo je do devalvacije švajc. franka, posle čega je do 1938 god. nastao lak porast. Kupovna moć nadnica je u odnosu prema troskovima života u porastu, usled čega je nastalo lako poboljšanje životnog standarda radnika.

Zanimljivo je, da je osoblje Saveza kantona, a naročito па; meštenici saveznih železnica još i danas bolje plaćeno za 20—25"/o nego iste kategorije u privatnoj industriji. — Naročito na ovo ima da se svede upravo katastrofalno finansijsko stanje saveznih Zez leznica i penzionog zavoda saveznih Zeleznica. Zeleznice duguju Savezu mnoge stotine miliona švajcarskih franaka i u tekućoj godini treba da se zakonom regulišu prinadležnosti nameštenika ! реплопов fonda, što će Savezu nametnuti ogromne žrtve.

Faktor nadnica igra kod švajcarske industrije, kao kvalitetne industrije, naročito veliku ulogu i s njim je razvitak industrije usko povezan. Tako na pr. nadnični faktor kod mašinske industrije iznosi 60% (to je udeo nadnica u proizvodnoj vrednosti), kod industrije aluminiuma 31%, a kod industrije časovnika čak i 67°/o, Pri ovakovom radnom intenzivitetu je stabilnost nadnica od dalekoseznih posledica.

U godini 1938 vladao je skoro potpuni radni mir, što je svaz kako povoljno uticalo na zaposljenje. Kako kod poslodavaca tako i kod posloprimaca unapredjivano je razumevanje za saradnjom, tako da su metode klasne borbe obustrano sve više izbegavane. Razumeyanju medjusobne saradnje koristi stalno unapredjenje strucneizobrazbe i Savez poslodavaca stavlja u svom 802 dišnjem izveštaju industrijalcima na srce, da favorišu stručno sposobne.

Pitanje plaćenog otsustva nije zakonom regulisano u Švajcarskoj — i pored toga je od 360.000 fabričkih radnika njih 238.000 tj. 66%/o bez ikakove obaveze dobilo plaćeno otsustvo, a skoro 100% nameštenika u industriji, treovini na veliko, bankar: stvu i osiguranju.

Tome nasuprot je plaćanje za vreme vojne službe regulisano od strane vlasti pomoću »uputstava«. Pošto medjutim usled sve češćih pozivanja na vežbu (kao posledice političke situacije) ova plaćanja pri spomenutom radnom intenzivitetu za Svajcarsku industriju pretstavljaju značajan faktor, to industrija traži ponovno regulisanje ovog pitanja.

Sažeto hteo bih da kažem, da u današnjem rastrganom i nez mirnom dobu mora da raduje čoveka, što jedan mali narod, koji se sastoji iz nejednakih plemena, razlititog materinjeg jezika i ispovedanja, pod ogromnim naporom volje i duha, zauzima svoje casno mesto medju narodima sveta, i to sve na osnovu postovaz

68