Jugoslovenski Rotar

На тај начн сваки клуб може сам себе испољити тиме што ће преносити ротарске принципе у практички живот, како то самом клубу и његовој средини најбоље одговара. Но и поред те слободе, или баш због ње, ми налазимо у ротарству пуно поимање јединства, толеранцију и узајамно помагање, тако да ротарство може бити образац у садашњем неспокојном и егоистичном свету. Ја тиме нисам намеран да тврдим да је ротарски покрет савршен. Ништа што је створио човек не може бити савршено.

Али ми ротари стално потчињавамо нашу организацију и облике нашета рада дубоком проучавању. Ми стварамо, ми мењамо, и оно што не одговара нашим потребама — ми одбацујемо. Али све се то врши у сагласном раду, према нашем геслу »Зегулсе ађоуе зе «.

Ми се трудимо поступати онако, како нас учи златно правило: поступај с другима тако, како желиш да други поступају с тобом. И ми се сећамо мудре поуке ЗаНизНиз-а, који је рекао: »У слози цветају и најмање државе, а неспоразум може разрушити и највеће«.

Сасвим је разумљиво да позитивни рад свакога ротара, сваког ротари-клуба, сваке ротари-организације протиче и потпуној тишини. Но ротари-клуб преко својих чланова може учинити веома много добра пре но што то и дође до ушију широких маса. Зато ми често и чујемо од људи, који стоје ван ротарске организације, питања: »Шта управо page potapu? Ви се скупљате да добро једете, да слушате нека предавања — то је све што се о вама зна«.

Једно од најтипичнијих обележја нашега времена јесте то да се највећа пажња обраћа само на оно што се у новинама пише великим словима. Међутим ми ротари знамо да задаће и рад ротарства стоје на другом вишем нивоу.

Ротарском покрету није задаћа да дјелује као корпоративна организација и да на томе путу постигне спољне резултате који би били вредни да се о њима говори. Такође је искључена политика.

Ротари теже к томе да од свакога ротара начине грађанина који ће имати најузвишеније поимање и који ће најбоље радити за своју сабраћу — људе.

Сваки ротар дужан је да практички примењује тај најбољи однос према својој браћи — људима и према свима оним проблемима, који улазе у круг његове делатности.

Велики успеси које су ротари постигли и које ће постизавати у будуће у националним и интернационалним клубовима ретко се приписују ротарима од стране људи који стоје ван нашега покрета. Но то није ни потребно. 5

Ротари-клуб делује на своје чланове често као добра и умна жена, ако је могућно да применим овде ово обично поређење. Веома се ретко споља опажа, ко тако дубоко утиче на измену духовних гледишта мужа.

Често чујемо да поједини ротари изјављују како су много више очекивали од свога учешћа у ротари-клубу.

Али познато је да можемо свога коњица повести к појилу, али га не можемо натерати да пије.

Правилно упућени ротари-клуб даје свакоме своме члану могућност да дође у везу са истакнутим људима разних праваца и профе-

74