Jugoslovenski Rotar

А

над њим никада не залази. Нема ни једнога часа да ротари ма где у свету нису на окупу. То сазнање да ротари-клубови, раширени по целоме свету, раде истога дана па и у исто време кад и ми, дискутују сличне проблеме и труде се да их реше као и ми на нашим скуповима, улива нама ротарима ентузијазам, истрајност, свезу и снагу за продужење рада на развићу високога циља ротарства, воље и способности за узајамно поимање некористољубива рада на служењу нашој сабраћи — људима.

Brat Paul THORWALL s bratom guvernerom ing. ALAUPOVIĆEM na Bledu prigodom distrikne konferencije

Нама се мили још једна прта ротари-клубова: ротарско јединство. Оно уједињује земље и народе свих делова света. Јасно је да грађани разних земаља имају разну историску прошлост, менталитет, традиције и начини живота. Такође моту проблеми, који ничу у садашњим приликама у разним земљама, добијати разне облике и захтевати другачија решења и другачије путове к њихову решењу. Но и поред свега тога делују сагласно претставници свих професија и у земљама које су географски веома далеко једна од друге.

Разуме се, често и ротари у једној истој земљи могу имати разне погледе по једном истом питању; они могу припадати разним политичким партијама и организацијама, али у своме ротарском послу они су увек заједно. То уједињење не ствара се неким насиљем. Сваки клуб има право да ради потпуно независно, и проблеме који леже у кругу његове делатности може решавати како он сам сматра за најбоље. Он само има на уму да клуб не може радити само оно што би било против ротарског покрета и закона рођене земље.