Jugoslovenski Rotar

RAD NAŠIH KLUBOVA

BANJALUKA. Smrt Makse Gjurko: vića, člana R. C. Banjaluka komemoriz rao je na nedavnom sastanku predsjednik kluba Spiro Boranić slijedećim riječima:

Draga. braćo rotari! Večerašnji naš sastanak u znaku je žalosti. I prisutni i otsutni članovi ovog časa jednako osjećaju tugu i bol, jer je gubitak ovog Kluz: ba zaista težak i memilosrdan.

Iz naše bratske sredine nestao je za uvijek najstariji i najugledniji član naš, koji je u sebi mosio i vidno izražavao sve odlike i načela rofarstva. i bio ponos i dika našega Kluba. Teško je to i zamisliti, da više među nama neće biti brat Makso Gjurković...

On je mama svima služio kao uzor i primjer uljudenosti i ugladenosti, a sa svojim solidnim znanjem i bogatim iskuz stvom bio nam je utitelj i savjetnik. Iako blag i skroman, — uz naše veliko poštovanje koje smo spram njega osjećali — bio je autoritativan i odlučam. Stoga, ako je naš klub ostao na pri mjernoj visini; ako je u mjemu bilo harz monije, zdravog shvaćanja i plemenitog rada, — uz to i skromnosti — mi to u prvom redu imamo mjemu da zahvaz limo.

Njegovom smrću mi ćemo u našem Klubu osjećati prazninu, u fizičkomz reprezentativnom i duhovnom — imtez lektualmom smislu i uopšte u radu; vje rujem da će biti i nesigurnosti, i ako neće biti zastoja, jer ne smije da ga bude ako hoéemo da mu odamo prizz nanje kakvo je on osjecao i izrazavao za rotarstvo, i osobito za naš Klub. Zato sam siguran da ćemo tako najljepše priznati i odužiti se mjegovoj sjeni i za držati o njemu lijepu uspomenu, koju Je on za života meosporno zasluzio. Nez ka mu je trajan spomen među nama«.

BAČKA TOPOLA. U toku meseca jula održao je naš klub 4 redovna saz stanka koji sastanci su protekli u znaku letnje vrućine i odmora. Značajni dogaz đaji su ovi bili: 1) preuzimanje dužnosti nove uprave od stare i 2) međuklupski sastanak održan dne 25zog u B, Topoli sa našim kumovskim klubom iz Subotice. Prilikom preuzimanja dužnosti nov pret: sednik kluba: br. Horvat je u veoma lepom i značajnom govoru obeležio pro: gram rada našeg kluba za rotarsku 1939 i 1940 godinu, te molio je braéu, da u smislu nasih uzviSenih ciljeva, na sve strane tačno i savesno izvršuju svoju roz

88

tarsku dužnost. — Prijatno nas je iznez nadio naš kumovski klub sa svojom odlukom, prema kojoj je odlučio da će dne 25-0g o. mj. održati u našem mestu sa svojim kumčetom međuklupski sa stanak. Ovaj sastanak je protekao u najlepšem raspoloženju i u znaku iskrenog bratstva i prijateljstva.

BEOGRAD. U toku meseca svi su Sastanci odrzani kao Ladies’ Nights i posvećeni drugarstvu.

BITOLJ. Na prvom sastanku ove rotarske godine naš novi pretsednik, brat Dr. Teodosije Robe, naglasio je u svom programskom govoru, u kome pravcu treba nastojati za bolji uspeh idućih meseci. Negovanje prijateljstva i fre kvencija dolaze,

Tazume se, na prvo mesto. Ostali sastanci, tokom jula meseca,

bili sw u znaku leta: brojna odsustva, smanjena frekvencija, a dnevni red večeri skraćen u korist drugarskih i prijaz teljskih razgovora.

BRČKO, U mjesecu julu imali smo 5 sastanaka, koji su dali prosjeénu frekvenciju od 65.33%. Ovako slabu fre kvenciju u ovome mjesecu imali smo iz razloga, jer se je većina naše braće na lazila bilo poslovno u inostranstvu ili na svome godišnjem ljetovanju. Na ovim sastancima primali smo izvještaje naših i inostranih Киђоуа iz čijih smo sadržaja pratili njihov rad i dizvlačili za nas korisne pouke za što bolje služenje iu našem zvanju i rofarskim ciljevima.

Po povratku naše braće sa njihovog putovanja čuli smo vrlo interesantne rez ferate o njihovim utiscima i doživljaz jima iz: Njemačkog Reicha, Bugarske, Dalmacije i Kosova Polja. Osim ovih referata, braća su na sastancima redovito podnosila svoje referate iz zvanja, iz kojih je sadržaja stvaran zaključak za Što pravilnije primjenjivanje iznešenih činjenica u svrhu što boljeg sluz ženja.

Rad u odborima u ovom mjesecu bio je plodan, a naročito rad odbora za zbliženje sela i grada, koji je svojim radom nastojao, da uputi zemljoradnike oštećene zadnjom poplavom, na koji će način iskoristiti najbolje poplavljena ze: mljišta preporučujući koje vrste žitarica da zasiju na ta zemljišta. Odbor za slu: ženje u Klubu vodeći računa o izvršenju rezolucije Distrikne Konferencije pove-