Jugoslovenski Rotar

ćao je broj članstva u Klubu prijemom u Klub brata Milivoja D. Henicha, vlaz snika ovdašnje knjizare i papirnice sa Klasifikacijom: trgovina papira. Radi povećanja drugarstva među braćom i sestrama, a prema utvrđenom programu rada u ovome mjesecu održan je dne 16. jula o. g. drugarski sastanak na imaz nju brata Jovana Hadžića u Goricama nedaleko Brčkog. Ovome sastanku pri sustvovala su braća, sestre i rotarska djeca. Brat Hadžić i sestra Hadžić pri: mili su svu braću, sestre i rotarsku djecu kao svoje goste i drage drugove, te ih toga dama na svome imanju gostili sa svom srdačnošću i bratstvom. Braća i sestre i rotarska mladež ostala su preko cijelog dana na imanju brata Hadžića iskorišćujući sve ljepote рмпгоде 1 Киpanja na savskoj plaži. U 8 sati održan je zvanični deo sastanka posle zajedni: čke večere, kojom je prilikom brat Seli: mović održao predavanje »O Rotarstvu i njegovim ciljevima i o potrebi dru: garstva«. Ovakove sastanke i izlete produžićemo i u idućem mjesecu. Naš fond za karitativne svrhe u ovome mjesecu povećao se je za Din 173.— dok je briga za mladež i u ovom mjesecu povećana.

CUPRIJA—JAGODINA—PARAGIN. Na svome ted. sastanku od 4 jula izyrSio je primopredaju pretsednitke duzSio je primo predaju pretsednitke duž: nosti. Prilikom predaje čekića dosadaš: nji naš agilan i omiljen pretsednik brat Milan Stevamović umoljava novog pref: sednika brata Vladu Lazarevića da bude vredniji i aktivniji od njega i da naš klub ubuduće vodi ka boljem razvitku i buduénosti. Noy pretsednik brat Vlada primajući se dužnosti pretsedničke, zahvaljuje se na počasti ı datom mu poverenju i izražava nadu, da će maš klub u ovoj rotarskoj godini prebroditi sve teškoće i nastaviti svoj plodan rad.

Zahvaljujemo našem uvaženom guz verneru bratu Alaupoviću na poslatoj nam dopisnoj karti i pozdravima upuz éenim nam iz White Sulphurs Spdings, USA.

Više naših članova malazi se stalno na putu ili na godišnjem odmoru. Tako na primer frojica braće Bekerus, Janković i Usmiani kao članovi Sokola učestvoz vali su na sletu Junaka u Sofiji, gde na žalost nisu imali prilike. zbog kratkoće vremena, posetiti bratski sofijski klub i predati mu našu klupsku zastavicu. Brat Juraj Gattin, posle svog venčanja proz vodi svoj medeni mesec na bračnom puz tovanju u Primorju. Brat Mile Tasié nalazi se isto tako na godišnjem odmoru.

Na sastanku od 18 i 25 jula podnela su braća Usmijani a Bekerus iscrpan rez ferat o sletu bugarskih Junaka u Soliji. Opisali su put m Sofiju, bratski i srdaz čam doček naših sokola i sokolica, veli ko oduševljenje i slovensko raspoložez nje u Sofiji, tok svečanosti, povorki i vežbe. Duboki utisak učinio je na njih veoma lep govor cara Borisa i mitropolita Stevana, održan u čisto slovenz: skom duhu. (Svi smo Sloveni, neka žjz vimo u slozi).

Na modernom stadionu izveli su naši sokoli uspešne vežbe i od bugarskih ye: žbi najviše se svidele igre seljačkih četa, izvanredno iizvezbanih, tako da su te igre l:čile na prave umefničke igre. Po: slednjeg dana sleta, kasno u noć ma staz dionu pod reflektorima predvele su naz Sih osam sokolica iz Cuprije jednu od najuspelijih tački. Ćuprijske sokolice obuéene u belo vezbale su uz pratnju velikog grkestra i poznjele su rekordan uspeh. Brat Bekerus u funkciji stareSine župe primao je čestitke za lepo izvedene vežbe ćupr:jskih sokolica i najviše ceni priznanje brata Dr. Belajčića. Slet u Sofiji je u svemu uspeo i ako sa bolom u duši moramo žaliti, da na ovom sletu prvi put misu mogli prisustvovati češki sokoli...

Brat Bekerus na posletku svoga refe: rata izlaže stanje sokolstva kod nas i u drugim slovenskim zemljama i misli da će u buduće centar sokolstva biti Beograd, koji će u tom pogledu zameniti Prag. referat o pokretu društva »Slovenska Misao« i razdelio je prisutnim prvi broj časopisa ovog društva. Rešeno je da se i 1 Ćupriji osnuje pododbor »Slovenske Misli u koji odbor će ući više naših članova.

Iduća predavanja u klubu: 1) brat Tiornago: »O sebi« i 2) brat Stoj8ié: »O veštačkoj izradi benzina, kaučuka i tek: stilnih vlakni«.

DUBROVNIK. Razvoj prilika, u klubu tokom jula o. g. odraz je godišnje dobe, kad je veliki broj braće na dopustu. Uslijed toga je i frekvencija slabija. Osim toga b‘la su neka braća na poslovnom putovanju,

U julu održano je nekoliko referata: brat Pogačić referisao je o završetku pokreta građevinskih radnika kao i o uslovima pod kojima je došlo do spo razuma, brat Vekarić referisao je važnije stvari iz »The News Letter«.

"Tokom ovog mjeseca nijesmo imali ni Jednog stranog gosta, što Je svakako je-

89