Jugoslovenski Rotar

preko Oceana. Interesantna i izlaganja brata Milana bila su pozdravljena.

Četvrti sastanak bio je sa sestrama i posvećen drugarstvu. Posle рогатаупе reči i saopštenja brata Pretsednika, brat tajnik podneo je izveštaj a brat Julije John referisao je o radu ovogodišnje Komvencije u Cleveland prema podaciz ma The News Letter ‘No. 1/1939-40.

PANCEVO. U julu mesecu odrzata su Cetiri sastanka. Usled odlaska više članova na odmor izvan mesta smanjila se frekvencija u ovom mesu па 75%. Sastanci su mu glavnom posvećeni dru: garstvu, a pored toga održata su predaz vanja i to brat Mileta Tomić: »Današnji uređaj Reichsbanke« u kome je izneo prvo stanje banke posle svetskog rata, te promene Које su nastale do najnovijeg vremena i današnje uređenje banke. Zatim je brat Tomić održao referate iz svoga zvanja: Sezonski krediti Narodne Banke i Novi kovani novac. — Na poz slednjem sastanku brat Miron Milić cdržao je interesantno predavanje: »Sa puta po Grčkoje u kome je uglavnom izneo svoje utiske sa puta po Grčkoj, gde je proveo mesec dana. Istakao je da u Atinskom klubu bio veoma srdačno dočekan.

PETROVGRAD. U mesecu julu odr: žana su četiri redovna sastanka. Ovaj mesec sajao je u znaku letnjem odmora članova. Svi sastanci održavani su sa sestrama i gostima i bili su posvećemi poglavito drugarstvu i prijateljstvu.

Na prvom sastanku sprovedena je primo:predaja dužnosti stare uprave noz voj upravi. Pretsednik Dr. Ljubomir Vasiljević istakao je teškoće sa kojima se je rotarstvo u toku godine borilo uslijed neprekidnih političkih zategnu: tosti i nemirnih teških vremena. Vrlo toplim i odabranim rečima zahvalio se je ponaosob svim funkcionerima kluba i svoj braći koji su ga potpomogli tako, da je nivo našega kluba podigao na zavidnu visinu. Brat sekretar i brat bla: gajnik podneli su svoje izveštaje o toku poslova u minuloj rotarskoj godini. Novi pretsednik brat Dragoljub Radanov: Radičev, veoma toplim i lepim rečima zahvaljujući se pretsedniku bratu Dr. Ljubomiru Vasiljeviću ističe njegov mne: sebični, požrtvovni i neumorni rad i naglaSuje, da je samo odana i neizmerna lujabv, koju je ulio u syome radu, doz prinela tom uspehu. Zatim predaje past: pretsednicima braći Dr. Luki Mijajevu

poučna toplo

92

i Dr. Ljubomiru Vasiljeviću po jedan lepo ukoričen album, koji sadržavaju zbir svih klupskih zapisnika za vreme njihova pretsednikovanja. Predavanje, održao nam je brat Ante Aladić pod maslovom: »Tehnika hlađenja kao obrt«. Za ovo stručno, iscrpno i lepo obrađeno predavanje, braća su nagradila aplauzom brata Antu.

Na drugom sastanku brat Kristifor Dragan podneo nam je referat o svojim utiscima sa puta po Švajcarskoj i Italiji, gde je proveo svoje osustvo. Opisujući veličanstvene i romantične predele izveštava braću, da je među ostalim posetio R. C. Neuchatel u Švajcarskoj, pa doz nosi pozdrave braći od pretsednika tamošnjeg kluba rotara Tripeta zajedno sa zastavicom toga kluba, koju mu je prez dao sa željom, da jugoslovenski i švaj carski narod ostanu u večžnom prijateljz stvu. Nadalje dzveštava braću da se је na putu sastao i sa rotarom Radnar Forstbergom iz R. C. Uddevalla (Svedska) od kog nam donosi pozdrave i moli da njegovom klubu pošaljemo našu zastavicu.

Na trećem sastanku. koji je bio poz svećem proslavi 150:godišnjice francuske revolucije „brat Dr. Miša Matić veoma lepim i odabranim rečima govorio nam је о 14 от julu kao danu, koga fran: cuski narod slavi kao dan potetka franz cuske revolucije. Govorio nam je u kratkim potezima o istoriskom toku rušenja »Bastilje«. Podvukao je, da francuska revolucija znači politicki i društveni preokret, koji je izazvan pojavom уег likih ideja slobode, jednakosti i brafz stva. Upoređujući sadržaj deklaracije prava čoveka sa našim rotarskim ciljevima ističe, da je obuzela narod goruća težnja za većom pravdom, za jačim postizanjem ljudskog dostojanstva, za Yećom društvenom jednakošću i za boljim međunarodnim razumevanjem. Na kon: cu pročitao nam je, šta je pod naslovom »Bastiljae napisao jedan naš prijatelj i dobro poznat gospodm, — Dr. Grga Bogić. Izlaganja brata Dr, Miše Matića bra¢a i svi prisutmi popratili su oduSevljenim aplauzom. Na’ brat Viktor Elek posetio je R. C. Yverdon (Švajcarska) i R. C. Paris, odakle nam je poslao sr dačne pozdrave.

Na četvrtom sastanku pretsednik brat Radanov:Radičev, zvanični deo ofvorio Je ovim rečima: »U ·ciklusu obletnica znamenitih događaja, koji se sasvim sluz čajno ove godine podudaraju i to: 550 god. od Kosovske bitke i 150. godina od