Jugoslovenski Rotar

~

rusenja »Bastilje<, evo i danas sasvim slučajno, na dan našeg sastanka sećamo se jedne obletnice, jer se je večeras u 6 časova navršilo tačno 25 godina, kada je baron Gizl, oholi pretstavnik moćne, bivše austro-ugarske monarhije predao čuveni ultimatum ministru malene Srbije poč. Pačuzu. Svi smo mi živi svedoci ili bolje reči saučesnici one kataklizme, koja je posle neispunjivih uslova nastupila, jer mala Srbija nije mogla prihvatiti poz nižavajuće uslove, već je gordo ih od: ·bacivši muški prigrabila svetlo oružje i stala ma branik svoje slobode. U toku minulog četvrt stoleća padale su i kruz: nisane i nekrumisane glave, lila se je i nevina i zlocinatka krv, pomerale su se granice, stvarao novi i sve noviji druz štveni poredak i na kraju, opet је рог bedila pravda i istina. Pa kako rotarstvo nosi u svome biću veličanstvenu soci jalnu, kulturnu i patriotsku misiju, sve ovo nam daje snage, da budemo optimistički raspoloženi i da verujemo u sretnu budućnost svih podjarmljenih. Slava znanim i neznanim, priznatim i nepriznatim herojima, koji padoše za ideju, ideju slobode, dela, duha i misli.« Drugi deo predavanja našega pastguver: nera brata Dr. Vladimira Belajčića pod naslovom »Rat u svetlosti sociologije« protitao nam je brat Dr. Dura Dekanié. Hraća i svi prisutni oduševljenim aplauz zom odali su puno priznanja autoru, na tom neobično lepom, aktuelnom i informativnom predavanju.

SARAJEVO. Mjesec juli protekao je i u našem klubu u znaku odmora jer su mnoga: braća izvan Sarajeva, pa je veći dio sastanaka bio posvećen drugarstvu i slobodnoj diskusiji,

Prvi sastanak u novoj rofarskoj godini otvorio je na 2. jula, novoizabrani pret: sjednik brat Dr. Dušan Jeftanović, pret: sjednik Trg. Ind. Komore, pri čemu je i nova uprava preuzela svoju dužnost.

Interesantan je bio referat pretsjednika brata Dr. Milana Ulmanskog o njez govom pufu po Njemačkoj gdje je bio kao gost Auslandskluba na Kieler-Woche.

U kratkim prikazima upoznali su nas sa primljenim referatima i predavanjiz ma: Brat Vaso Risti¢: »Svijetska ekoz nomija sa bankar. gledištae od brata Stanojevića gen. sekr. Trg. komore Pe: trovgrad; »Položaj žene kroz vijekove do 19 stoljeća« il brata Emila Nikolića; i »Razmišljanja po pitanju namještenika« od brata Eleka Viktora. Brat Dr. V. Besarević: »Povodom stopedesetgoz

dišnjice francuske revolucije« od brata Josipa Horvatha R. CI. Zagreb.

U fond za nevoljne sakupljeno je Din 278—

SLAV. BROD. U mesecu julu o, g. održana su četiri redovita sastanka. Frekvencija, polučena u tom mesecu 177 nosila je 87.52%. — U divnoj prirodi Šumetlice proslavili smo 200-ti sastanak našeg kluba sa milim gostima, sestrama i braćom, kartanjem, kupanjem i šetnjom proveli smo taj dan. Brat Ing. Kaan direktor Tyornice vagona, odrzao је opz širan referat O završnim radovima na željezničkom mostu preko Save kod Zaz greba, dok je brat Ing. Krnic čitao razna predavanja primljena o dbratskih kluz boya.

SKOPLJE. Tropske vrućine u julu, uticale su na skopske rotare, da se skloz ne iz vrelog grada. Pojedinci su krenuli u hladovinu obliznjih planina Sare i Peristera, čiji vrhovi, pokriveni snegom, prkose julskom suncu. Drugi su iskoristili povetarac na bisernom Ohridskom jezeru. A, mnogobrojni su otputovali u okolne banje radi osvežavanja energije za budući naporan rad u svojim profez sijama. Zato je opravdana mala fre: kvencija u mesecu julu sa 43.33%.

Od 4 sastanka u mes. julu, 2 su odr: žana u prostorijama kluba a 2 van kluba sa sestrama. Sestrinsko veče u gradskom parku pružilo je veoma prijatno razoz nođenje. Ali se ono ni izbliza ne može porediti sa izletom i večerom u Grad. hidrocentrali kod manastira Sy, Andreje, udaljenoj 18 km od Skoplja. Ovo sez strinsko veče, sa razgledanjem goroz stasne hidrocentrale, sa yoznjom éamzcima po veštačkom jezeru, koje se u dužini od 7 km prostire u čarobnom stenovitom klancu reke Treske (čija se sličnost, verovatno, može naći samo u Kaliforniji), pružilo je najprijatnije ra zonođenje kako braći i sestrama tako i brojni muglednim gostima. Ovo uspelo veče dopunila je bogata riblja gozba, koju je priredio pretsednik kluba i lord mer Skoplja brat dr. Kosta Čohadžić, a takođe i prijatna vožnja luksuznim autobusom brata Koste Popovića.

SOMBOR. Velika vrućina odmamila Je veliki broj članova na odmor tako da je u klubu zavladala potpuno letnja sez zona.

4. VII. izvršena je primopredaja vlasti i poslova te su naimenovani novi odbori. Otstupajući pretsednik br. Dr. Milenko

93