Jugoslovenski Rotar

sa našeg Primorja i Slovenije te Franz: cuske, pa čak i iz Amerike (inž. Fried: lander).

I frekvencija je »ferijalna«, jer se na sastanku od 28. jula spustila ma 58.33%. Nu uza sve to hrabro je nastupila nova uprava, koja će »ferijalni Stimung« produziti i kroz mjesec kolovoz, jer ée na dopust i novi pretsjednik i tajnik. Tako će puni tempo rada početi zapravo рог slije dopusta.

Gajenju drugarstva odlično je poslužio lijep izlet u vinograd gostoljubivog brata Cepanca na 22. jula o. g.

Unatoé julske zege odrzao nam je dne 7. jula brat inž. Ostoić predavanje iz zvanja »Brzina na žŽželjezničkim pruбата«. Na sastanku. dne 28, jula imali smo gosta nerotara g. dra MatoSiéa Josipa, zamjenika drz. odvjetnika iz Varazdina. Pored ranije prikupljenog priloga za poplavljene u Karlovcu, klub je votirao u mjesecu julu iznos od 300 dinara druz Stvu Hrvatskih Zagoraca, Varaždin, za poplavljene hrvatske krajeve.

Klub inaée stalno potpomaze siromaz Šna i vrijedna studenta Visoke umjef: ničke škole u Zagrebu, koji se sada nalazi na usavršenju u Parizu.

VRŠAC. U toku meseca jula održana su 4 redovna bratska sastanka, sa pro: setnom frekvencijom 73.32%.

Nova klupska uprava na čelu sa pret: sednikom Dr. Nikolom Stefanoviéem još u početku rotarske godine pokazuje svoju agilnost, tako da je u cilju pro pagande rotarskih ideja 8. jula održan redovni bratski sastanak u Beloj Crkvi.

Pored braće Rotara, koji su sa 72.80% frekvence bili zastupljeni, sastanku je prisustvovao lep broj uglednih gostiju — prijatelja rotarstva.

Na sastanku je brat pretsednik Dr. Stefanović u vrlo lepom govoru izneo

istorijat „rotarstva, podvlačeći njegov značaj idealnog služenja u ličnom, po: slovnom i javnom Zivotu.

Uvazeni brat Rotar Joca Georgijevié, odrzao je tako isto, divan nezaborayni govor, O zadacima rofarstva, fumačeći korisnost svetlih rotarskih ideja po opz Stu Čovečansku zajednicu, bez razlike na veru i naciju.

Uspeli propagandni rotarski sastanak od 8. jula ostavio je ma prisutne goste snažan utisak, pa je ma predlog brata Dr. Stefanovića odlučeno, da se akcija za osnivanje Rotari Kluba u Beloj Crkvi poveri Dr, Joci Putniku, advokatu.

Redovni bratski sastanci od 18 og i 25 Og O. m., posle uobičajenih čitanja zapisnika, protekli su u glavnom mu sloz bodnoj diskusiji, i dogovoru o budućem uspešnom radu Kluba.

ZAGREB. Svih pet sastanaka imali su značaj drugarskog sastanka. Kako smo već u prošlom mjesecu javili, veliki je broj članova na idopustu, sastamci su slabije posjećeni bili, uslijed čega nije bilo nikakovih predavanja.

Zvanični dio sastanaka ograničio se je па tajnički izvještaj i na izvještaj o poz sjeti u drugim klubovima, od kojih su oni na sastancima od 17. i 31. jula bili osobito zanimivi, jer smo čuli guvernera rot. ing. Radovana Alaupovića pričafi o njegovim ufiscima na putu u Amez tiku, a pretsjednika rot. Josipa Hor: vatha o posjeti u Rotary klubovima Soz fija i Varna.

ZEMUN. Klub odrzao je u mesecu julu 4 redovna sastanka, sa prosečnom frekvencijom od 47.23%.

Radi otsutnosti većeg broja braće, koji se nalaze na odmoru, medju njima pretsednik, potpretsednik, oba sekretara i blagajnik, velike vrućine, radi koje su se sastanci morali održati u bašti, u kojoj svira stalno glazba, rad u klubu ograničio se na najpotrebnije.

ISPRAVAK.

U prvom broju »Jugoslovenskog Rotara« na str. 47 pod »Pretsjednici i tajnici klubova« otStampana su pogrešno imena pretsjednika klubova Brčko i Skoplje, te ime i adresa tajnika kluba Subotica i treba da glase:

Rotary klub Brčko: Skoplje: Subotica:

” ”

” ”

96

Padjen Artur Cohadzié dr. Kosta Draganić Milan (Piukovi¢eva 56).