Jugoslovenski Rotar

~

putovanju po Bugarskoj i Turskoj, koje je od strane braće privuklo veliku paznju.

SUŠAK. Aktivnost u klubu je tokom jula znatno spala, budući da se je veliki broj braće malazio na godišnjim Terija: ma. S istog razloga spala je i frekvenca tokom mjeseca ispod prosječnog poz stotka. U obnašanju tajničkih dužnosti došlo je do promjena, budući da se je brat Niko Rošić, koji je tu Gast obnaЗао već dvije godine, uslijed prezaposlenosti morao zahvaliti. Tako je voz denje tajnitkih agenda preslo na ibabranog II. tajnika brata Viktora Turinu, dok je brat Rošić i nadalje ostao Clanom upraynog odbora kao odbornik. Tokom mjeseca izgubili smo kao člana našeg dugogodišnjeg brata Dragutina Retla, pretsjednika Okružnog suda, koji se bolesti radi seli iz Sušaka. U bratu Reflu ne samo da je klub izgubio jednog rotara odličnih rotarskih vrlina, već i mi svi dobrog brata i vjernog druga. Dne 12. jula održao je sastanak u Crikvenici u Hotelu Therapia, gdje nam je brat Urbanetz pružio najsrdačnije gostoprimz: stvo. Sastanak je održam sa sestrama i drugim pozvanim gostima. Po završenom službenom dijelu sastanka braća su ргог vela, skupa sa sestrama i gostima, ostalo vrijeme u plesu i veselom nevezanom razgovoru. Uslijed velike vrućine odrz zavali su se sastanci na otvorenom, tako da se mijesu održala nikakva predavaz nja, izim kratkih referata iz zvanja. Za nevoljne sakupljeno tokom mjeseca Din 710.—

SUBOTICA. Mjesec juli protekao je u znaku tropske vrućine, Tko je imao moz gućmosti i vremena, otputovao je na »hladjenje«, što se je očitovalo i u doz sta slaboj frekvenci. koja je iznosila prosečno 63.27%. Ostala braća, koje je usprkos vrućine sputavao posao, kao i dužnost čuvanja kućnog ognjišta, koja su opustila odlaskom sestara u banje, koristila su prilike svojeg bijelog staz nja«, pa su se pod ovim »bijelim« auspiz cijama razvijali sastanci u drugarstvu, u društvu gostijunerotara, sličnih poz: gleda, a posve iste prirode bijelih udo: vaca. — Prvi je sastanak provedem na Paliću uz šum palićkih valova i komaz Taca, koji je prošao u najboljem raspo-z loženju i dao povoda dugim i naučnim komentarima o tome, da li nekoga može ubiti »vjetare. Na drugom sastanku podz neo je br. pretsednik Grabovac opširam izveštaj o polugodimjem radu kluba. 'Treći sastanak održan je u ugodnoj ba

šti gostionice Misajlović, i opet u krugu gostiju. — Dne 25. jula održali smo s našim kumčetom bratskim klubom Baz ска Topola, vrlo uspio medjugradski sastanak. Imali smo tu sreću, što smo došli upravo na primopredaju dužnosti.

U vrućini od 40 stupnjeva u hladu uz špricer, naravno da mije moglo biti czbiljnih predavanja. — Zato su održa па dva šaljiva predavanja i to brata Sti: glitza »Potrošnja šlagobrsta u našim banjama« i brata Draganića »Palić poz mladjuje« uz čitanje origmalnih atesta uz prikaz fotografija: prije i sada.

VUKOVAR. Na 348. sastanku 3. jula t. S. obavljena je predaja dužnosti stare uprave movoj. Nakon izvještaja pojediz nih fumkcionera, dosadanji predsjednik br. Goldštein oprašta se u lijepom goz voru i predaje čekić movom predsjedz niku br. Dru Gruberu, koji primajući dužnost iznaša mačela, kojima će se ruz kovoditi u svom radu u novoj rotarskoj godini,

349. sastanak па dan 10. jula t. g. bio je posvećen predradnjama za proslavu 150. godišnjice francuske revolucije, te je zaključeno, da se ova ima održati na idućem sastanku, dme 17. jula t. g. uz učešće članova mjesnog »Cercle Franz сал5«.

Na 350. sastanku dne 17. jula t, 8. održan je sastanak uz sudjelovanje člaz nova »Cercle Francaise u Vukovaru, kao i drugih odličnih gostiju. Ovaj sa: stamak bio je posvećen proslavi 150. go: dišnjice francuske revolucije. Br. pred: sjednik Dr. Gruber održao je dulje i vrlo uspjelo predavanje o značaju franz: cuske revolucije. Objašnjavajuć sadržaj deklaracije prava čovjeka br. predsjedz: nik je mnoge točke iz te deklaracije usporedio sa naSim rotarskim ciljevima.

Na 351. sastanku, dne 24. jula t. 2. podneo je br. Ing. Simić obširan referat o održanom {ečaju iz stenografije na ovdašnjoj realnoj gimnaziji, kojeg je uspješno vodio kroz 6 mjeseci. Zaklju: čeno je poraditi na tome da se takav tečaj održi i u idućoj školskoj godini.

Prigodom 252. sastanka dne 31. jula t. g. br. predsjednik Dr. Gruber preveo je jedam interesantan članak iz lista »Populair«, kojeg je napisao bivši predz: sjednik francuske vlade. Zaključeno je da se svakog mjeseca po jedam sastanak posveti čitanju kojeg interesantnog članka iz svjetske štampe.

VARAŽDIN. Četiri sastanka našeg kluba u mjesecu julu nose oznaku ferija, jer su na dopustu mnoga braća. Od njih nam stižu lijepe razglednice i pozdravi

95