Jugoslovenski Rotar

16.35 »Rofarstvo u službi čovječansfvu«. Referat Henrika Saz: bothyza, Maribor.

16.50 Diskusija.

17.05 »Kontakt guvernera sa klubovima«. Referat guvernera ing. Radovana Alaupovica, Zagreb.

17.20 Diskusija.

20.00 Zajedniéki sastanak sa Rotary klubom Zagreb.

*

U današnjoj svjetskoj pometenosti misli, ideja i shvatanja u »ratu nerava«, u poplavi najsarenijih, zamrsenih i zavijenih, poz najviše оргестћ i kontradiktornih vijesti i glasova — a to sve utiče i još kako na čitav i duševni i privredni živof i rad — tesko je održati duševnu ravnotežu, zauzdati nerve, očuvati dobru volju i snaći se u svakodnevnom djelovanju. 4 vječna je fežnja ljudz skoga srca, kako reée Sully Prudhomme, za ljepšim svijetom, duša čezne da se iz mučne sadašnjice vine k višemu, sretnome zivotu. To je ono što zovemo idealima, što je najviše i najplemenitije u duši ljudskoj i što nas čuva i brani da smo stvoreni na sliku i priz liku Božju. Svaka je sila za vremena, ali kada zavlada pravo jačega i silnijega, onda manjim narodima ne ostaje drugo nego: rat ili ropstvo.

Rotarska misao je idealna i puna plemenite sadržine: među sobno služenje, služenje svome gradu i zavičaju, svojoj zemlji i državi, služenje rodu ljudskome. 4ko ikada to je u današnja vrez mena fa plemenita misao, taj veliki cilj i čista fežnja potrebita i savremena. ] na našem obzorju kupe se oblaci i ne znamo, hoće li se razbiti ili će prokapati krvlju. 4 mi smo u svojoj Bogom bla: goslovenoj, ali vrlo nezgodno i zavidno položenoj zemlji, siti krvi i rafovanja. Cuvamo i branimo svoje, ne tražimo fuđe. Tražimo jedino da u miru vidamo rane tolikih vijekova i da u istoriji naz roda zauzmemo ono mjesto koje nam po Bogu i pravdi, po našoj snazi i sposobnosti pripada. Ali zemlja naša traži da se i sve ruke nađu u toj službi, u službi za sreću i mir naš i čitava svijeta, za dobro i napredak sviju za bolje, sretnije i naprednije dane!

Pa kad je rotarstvo na svoju zastavu upisalo služenje, kud će rodnije i potrebnije polje jugoslavenskim rofarima od zemlje naSe. Kako je golem vinograd, a kako ima još uvijek premalo pre: danih i iskrenih radenika!

Sa srdačnim rotarskim pozdravom Ing. R. Alaupovic guverner 77 distrikta R. I.

52