Jugoslovenski Rotar

РА RAZMISLIMO O OSNOVIMA ROTARSTVA

Walter D. Head, pretsjednik Rotary International

Govoreno je o rotarstvu svašta i svakojako. Većina prisutnih na sastanku komiteza za proučavanje ciljeva i zadataka rotarstva (Aims and Objects Commitee) bila je doista uznemirena. Treba li da rotarstvo promijeni svoj program u bilo kojem pogledu, da tako udovolji novim prilikama? Ako treba neke promjene da se provedu, tada je pitanje, kako da se to učini?

Naš član iz Srednje Amerike pošao Je dalje. On je čitav sat Sutio, ali je odjednom putem svojega tumacta uzeo riječ da nas povede tokom svojih mirnih razmišljanja.

»Gospodo«, rekao je on, »ne uzbuđujte se odviše zbog tih stvari. Mi u Srednjoj Americi osjećamo da su sadašnje prilike samo privremene, jer drugačije ne može da bude. Ljudski progres kroči uvijek naprijed čak i onda kad taj progres ne može da ide ravnom linijom. Budite uvjereni, da će Rotari učiniti dobro, budu li nastavili istim putovima u vjeri da će načela, uz koja sada čvrsto stoje, na koncu ipak naći svoje mjesto u svijetu te da ćemo ko: načno steći poštivanje za to što smo odlučno stajali uz ideje u koje vjerujemo, ne dozvoljavajući sebi da budemo uzdrmani ili skrenuti u stranu ma kako, po spoljašnosti svojoj, važnim do: gadajima«.

Kad je dovršio ove riječi, ja sam osjetio znatno olakšanje te sam poéeo da sam sebi predbacujem Sto mi se pokolebalo pouzdanje. On je osjećao ono, što je i svaki od nas éutio; on je podupro naše pouzdanje, koje je počelo da malakše. No dok su njegove riječi tražile vezu s našim mislima, dotle je jedan član iz Sjeverne Amerike uzeo riječ da završi i upotpuni misao.

»Ma kakove prilike u svijetu nastale«, rekao je on, »ne mogu uvidjeti, da kod tri od naša četiri osnovna cilja može da bude nez kih nesporazuma. Sigurno Je da nijedan vladar ili poglavica države ne može prigovoriti prijateljstvu među podanicima vlastite nacije. Nijedan od njih ne će niti može prigovoriti poštenju i visokom standardu u poslovanju. Isto tako nijedan poglavica države ne može da bude razočaran nastojanjima svojih podanika oko općeg poboljšanja prilika u svijetu. Samo kod našega četvrtog velikog cilja može da bude nekih razlika, odnosno nesporazuma, a upravo u toj tačci vrlo je vjerovatno da bi danas svi narodi, kad bi bili upitani, izrazili svoju oduševljenu želju za mirom i prijateljstvom s ostalim narodima«.

Sve nas to navodi da razmišljamo o rotarstvu, i to u okviru današnje svjetske situacije. No ne samo da razmišljamo, jer ro: tarstvo traži i više od toga. Ako želimo da naš pokret raste, da uhvati čvršće i dublje korijenje, ili da uopće i dalje živi, mi moz ramo razmišljati o rotarstvu savijesno, oStro i nepristrano... uvijek sa stanovišta da smo dio ostaloga svijeta i da ne stojimo po strani. Danas je svijet zaplašen. Mnoge ustanove i vlade koje su

53