Jugoslovenski Rotar

prijateljskim i dobronamernim savetima i opomenama. Stvara jući od pretsednika centralnu ličnost u klubu, mislim da je poz trebno da od njega stvorima i vrhovnog arbitra u klubu. To bi bilo po mome mišljenju, dužnost vrhovnog arbitra, prva i najvec¢a duznost pretsednika rotary kluba kao organa izvršne vlasti.

Kratko je vreme koje imamo па raspoloženju, da bih opširnije razradio ovo moje mišljenje. Nadam se da su me braća ipak praz vilno razumela. Da ne bi nekoj braći izgledalo da od pretsednika kluba stvaram i hoću da stvorim isuvišeautoritativmnmolice, sa većim pravima nego što je potrebno i što bi mu po statutima pripadalo, ja cu da ih potsetim ma jednu drugu pretsednikovu dužnost i to po statutima, koja više liči na vlast nego. na pravo i dužnost i koja ima mnogo veći izgled autoritativnosti, a to je: pravo pretsednika da odluči kod izbora novih članova koji nisu dobili dovoljan ili povoljan broj glasova. I ova bi bila druga dužnost pretsednika rotary kluba kao izvršne vlasti, t. J. intervenz cija sa pravom izvršne odluke kod izbora novih člamova sa nez dovoljnim brojem slasova.

Treća bi dužnost u tom duhu bila: postavljanje pretsednika odbora ı pododbora. Jer po statutima, pretsednika odbora i pod: odbora postavlja pretsednik kluba, a ne bira ih uprava kluba.

Svakako da je svima vama palo u oči, da sam u mom refez ratu. dosada, govorio samo o dužnostima i tek samo uzgred, na jednom mestu, i o pravima pretsednika kluba kao izvršne vlasti.

Pravo da vam kažem, ja nisam mogao da odredim granicu gde prestaju dužnosti pretsednika kluba, a gdje počinju njegova prava. Mnoge njegove dužnosti su istovremeno i njegova prava. Na pri: mer: dužnost postavljanja pretsednika odbora i pododbora jeste u isto vreme i jedno njegovo pravo; dužnost intervencije kod izbora novih članova sa nedovoljnim brojem glasova takodje jeste i Jedno njegovo pravo; dužnost, recimo, opomene ili kontrole rada sekretara i blagajnika, i to takodje može da se smatra kao njeзоо ргауо intervencije, pošto je donekle i odgovoran za pravilan rad u klubu.

Završujući ovaj referat, moram dakle da vam još jednom priznam, da su u tom pogledu, kod mene, pojmovi nejasni: jer pretsednik vršeći izvesne dužnosti, on u isto vreme primenjuje i svoje pravo. l u mnogšim drugim intervencijama, koje vrši po dužnosti, on primenjuje svoje pravo, rekao bih njegovo diskreciono pravo. I to mu pravo, u vršenju njegove dužnosti, niko ne osporava. Šta više, nalazimo da je umesno i korisno.

Da završim. Kod rotarijanaca, smatram, treba da postoje samo dužnosti. Da bi se izbegli u datim momentima nepotrebni potresi u klubu, priznao bih pretsedniku kluba i izvesna prava, na prvom mestu njegovo diskreciono pravo intervencije, a u interesu pravilnog i harmoničnog rada u klubu.

Medjutim, dobar pretsednik rotary kluba biće omaj pretsednik koji, potpomognut svesrdno od celog kluba, bude vodio računa više o svojim dužnostima, nego li o svojim pravima.

114